Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Για την πυρκαγιά στο Αυλωνάρι


Επισκέφθηκα τις πληγείσες εκτάσεις το Σάββατο 25/8/2012 κατά τη διάρκεια που οι πυρκαγιές βρισκόντουσαν σε εξέλιξη.
Οι ζημιές τεράστιες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και σε περιουσίες και  αγροτικές δραστηριότητες των κατοίκων .
Για μια ακόμη φορά όμως διαπίστωσα αυτό που αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση : Το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης πρέπει να αλλάξει γιατί δίνει βάρος μόνο στην από αέρος καταστολή , που αν δεν είναι έγκαιρη ή δεν την επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες η φωτιά παίρνει διαστάσεις που τη καθιστούν ανεξέλεγκτη και καταστρεπτική .

Στη προκειμένη περίπτωση η φωτιά προκλήθηκε τη Παρασκευή το Βράδυ στις 11 και η καταστολή ξεκίνησε την επόμενη το πρωί με την από αέρος πυρόσβεση , μια ώρα που οι άνεμοι δημιουργούσαν προβλήματα στα εναέρια μέσα και ταυτόχρονα  βρισκόταν σε εξέλιξη ανάλογη πυρκαγιά και στην Ανατολική Αττική .
 
Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη κι όσες προσπάθειες κι αν κατέβαλλαν- που ήταν πράγματι μεγάλες- οι πυροσβέστες , οι εθελοντές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούσαν να την ελέγξουν άμεσα . Τελικά οι καείσες εκτάσεις φτάνουν περί τα 27.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 15.000 στρ. αφορούν αγροτικές εκτάσεις –κυρίως ελαιοκαλλιέργειες - και τα υπόλοιπα 12.000 στρ. δασικές εκτάσεις .

Οφείλει άμεσα η πολιτεία να καταγράψει και να αποζημιώσει  όλες τις καταστραφείσες αγροτικές δραστηριότητες ,ενώ παράλληλα να χαρακτηρίσει αναδασωτέες όλες τις αποψιλωμένες εκτάσεις εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς .

Θα επισκεφθούμε σύντομα τη περιοχή με το Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Στουπή για να παρουσιάσουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την ανασυγκρότηση της περιοχής . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου