Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σχετικά με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πώληση των νησίδων-βραχονησίδων της χώρας.


Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της πώλησης σε ιδιώτες των νησίδων και βραχονησίδων της χώρας, είπε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Φώτο από www.newsnow.gr
Μία και μιλάμε για ιδιωτικές νησίδες θα θέλαμε να μας πει η κυβέρνηση αν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
Στην πλειοψηφία τους αποτελούν εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, άγριες γαίες θά έλεγα καλύτερα και γι΄αυτές ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Έχει εφαρμοστεί ως σήμερα από τη Κτηματολόγιο Α.Ε. το συγκεκριμένο μαχητό έτσι κι αλλιώς τεκμήριο;
Πολλά λέγονται και ανακοινώνονται κάθε τόσο για πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση των δημόσιων νησίδων και βραχονησίδων.
Δε λύνεται το οικονομικό πρόβλημα της χώρας με το ξεπούλημα αυτών των δημόσιων αγαθών …η δημόσια κτήση σ΄ αυτά είναι συνυφασμένη με την εθνική επικράτεια και σε πολλά με την εθνική ασφάλεια.
Η προχειρότητα με την οποία διατίθενται προς εκμετάλλευση οι νησίδες είναι ενδεικτική της αμηχανίας της κυβέρνησης να δει μια βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική κρίση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμφισβητήσιμη δυνατότητα αξιοποίησης των περισσότερων νησίδων της δημοσιευμένης λίστας εξαιτίας των απόκρημνων πλαγιών και του ανώμαλου ανάγλυφού τους.
Για τις 40 που ανακοινώθηκε ότι ζητούνται επενδυτές πρέπει να υπάρξουν και κόκκινες γραμμές γι αυτά που έχουν χαρακτηριστεί περιοχές natura.
Οι 24 νησίδες έχουν καταχωρηθεί είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.
Η αξία τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον, μη -προσβάσιμες από τον άνθρωπο, περιοχές αναπαραγωγής και ξεκούρασης προστατευόμενων πουλιών.
Επίσης, αποτελούν καταφύγια και για πολλά άλλα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για ορισμένα από αυτά, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους .
Η αξιοποίηση αυτών των νησίδων με καταστροφικούς όρους θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες και τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό που δε φαίνεται να κατανοεί η Κυβέρνηση είναι ότι η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας είναι εξίσου πολύτιμος εθνικός πόρος με την πολιτιστική κληρονομιά.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα,
    σε λίγο θα πουλάνε τα δικά μας σπίτια (εεε, θα αποκτούν κι αυτοί κανένα παραπάνω για τον κόπο τους!!!) στα νησάκια θα σταματήσουν. Όποιοι δε σέβονται τίποτα (όπως δε σεβάστηκαν όσοι κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια) παρά μόνο την τσέπη τους... τι να περιμένεις από αυτούς. Με την ευκαιρία μια απορρία: Ο κ. Πρόεδρος της Βουλής που έδωσε στη δημοσιότητα τα περιουσιακά του στοιχεία και πόθεν έσχες, είχε συνυπολογίσει σε αυτά τα κόστη από τις αλλεπάλληλες υποψηφιότητές του στη Β' Αθήνας όπου φημολογείται ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση κοστίζει στον υποψήφιο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρω??? Γιατί τα νούμερα δε βγαίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτιέμαι μήπως οι ερωτήσης και οι επερωτήσεις στη Βουλή επιδοτούνται, κι αν ναι? πόσο?

    Εδώ ο εισαγγελέας κ. Σανιδάς διεταξε προκαταρκτική έρευνα για το Σκανδαλο της Σκύρου, και για το αν τελέσθηκε απάτη κατά του δημοσίου, καθως οι των αποφάσεις Δικαστηρίων στηρίχτηκαν σε ψευδή στοιχεία και ωευδομαρτυρις, αλλά για το ιδιοκτησιό καθεστώς του βοσκότοπου δεν ακούω να γίνετε έρευνα, έχουν γίνει πάνω σ' αυτό πληθώρα επερωτήσεων από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα όμως που είναι αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ακουστή κουβέντα, τι έγινε τελικά επιδεί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ δώσαν όρκο στο Ευαγγέλιο βάλαν την ουρά κάτω από τα σκέλη? μη και τους αφορίσουν και χάσουν την επουράνια βασιλεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε, ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Η ελευθερία επιλογών για τα ιδεολογικά, πολιτικά αλλά και θρησκευτικά θέματα είναι πανανθρώπινη αρχή αλλά και κατάκτηση του κινήματος της Αριστεράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή