Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση στην Ιστιαία κατά την ημερίδα "Η Αγροτική επιχειρηματικότητα... ως τρόπος ζωής".

Με αφορμή την ημερίδα "Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα...ως τρόπος ζωής", η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην περιοχή της Ιστιαίας, ο βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου κατά την παρουσία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων στην επαρχία φέρνει πιο κοντά τους ειδικούς του χώρου με τα ουσιαστικά προβλήματα των αγροτών. Θετική η προσπάθεια της περιφέρειας, όπως θετικό βήμα ήταν και η ανάδειξη του αγροτικού καλαθιού της Περιφέρειας. Βέβαια η γεωργία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε κρίση, που επιδεινώθηκε και με τις σημερινές συνθήκες.
Αυτό όμως που δεν έχει γίνει αντιληπτό από την πολιτεία είναι ότι η γεωργία δεν είναι απλά ένας ακόμη τομέας της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι εκείνος ο τομέας παραγωγής που ενώ έχει υψηλή ανταποδοτικότητα και μάλιστα σε πυκνό χρόνο ανανεώνεται και φυσικά.
Και βέβαια είναι αυτός που διασφαλίζει την επιβίωση ενός λαού, πόσο μάλλον στη χώρα μας που το 50% και πλέον των ελλήνων έχει σχέση συμπληρωματική με το χώρο, είτε με απασχόληση είτε με ενίσχυση .
Η υποτίμηση της αγροτικής δραστηριότητας έχει μετατρέψει την παραδοσιακά αγροτική Ελλάδα σε αιμορραγικά εισαγωγική χώρα τροφίμων και την αγροτική της γη σε πλήρη εγκατάλειψη.
Αρκεί να αναφερθεί ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων (κυρίως διατροφικών) ξεπερνά σήμερα τα 5 δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα παραγωγικής γης οδηγούνται σε ερημοποίηση.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα στοχεύει στην αυτάρκεια του διατροφικού τομέα, στην επαναφορά της παραγωγής παραδοσιακών αγαθών και προϊόντων και στην οργανωμένη εξαγωγική κατεύθυνση.
Κι αυτές οι αγροτικές πολιτικές προϋποθέτουν τη σύνταξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αγροτικού χωροταξικού σχεδίου κατά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και Καλλικρατικό δήμο
Ο στόχος της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο είναι δύσκολος να επιτευχθεί στην πράξη εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ως εργαλείο για την αντιμετώπισή τους αποτελεί η εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης με καινοτόμο χαρακτήρα που δυστυχώς δεν υπάρχουν. Έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα να μορφοποιηθεί ουσιαστικά μία ζωντανή και εξελισσόμενη ύπαιθρος με δυναμική διαρκούς ανάπτυξης, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο ανάπτυξής τους.
Παρόλα τέτοιες προσπάθειες πρέπει να γίνονται γιατί μπορούν να ανοίξουν ένα δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου