Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και των εργαζομένων της Σέλμαν Βασιλικού Χαλκίδας

Προς τους  κ.κ Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών& Δικτύων

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων στην εταιρεία Σέλμαν Βασιλικού Χαλκίδας καταγγέλλει τις ενέργειες της διεύθυνσης της εταιρείας, που με διάφορα προσχήματα ανέστειλε τη λειτουργία της επιχείρησης επειδή οι εργαζόμενοι δεν δέχονται μείωση αποδοχών 20%, ζητούν να πληρωθούν  δεδουλευμένα, να σταματήσουν οι απολύσεις, να δουλέψει το εργοστάσιο, να μην διαλυθεί το σωματείο.
Το 2010 η αναφερόμενη εταιρία εξαγοράστηκε από την Alfa Wood, η οποία εκτός του εργοστάσιου της Χαλκίδας μαζί με το ιδιόκτητο λιμάνι, έχει στην ιδιοκτησία της εργοστάσιο στη Κομοτηνή, πολυτελή γραφεία και εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα, αποθήκες στην Αλεξανδρούπολη, το 85% της Χατζηλουκάς ΑΒΕΤΕ, το 100% της Ξυλεμπορικής Πατρών, το 100% της Τζήλος ΑΕ, το 50% της Σέλμαν Sofianos Παρκέτα ΑΕ, το 40% της SofRom Ρarquet ΑΕ στη Ρουμανία, την Αlfa Wood Πίνδος, την Αlfa Wood Βulgaria, Αlfa Wood στη ΒΙΠΕ Λάρισας, το Αlfa Wood Shop στον Τύρναβο, το κέντρο έκθεσης Αlfa Wood Επιπλο, ενώ συμμετέχει στην Αlfa Wood Νευροκόπι ΑΕΒΕ και στην Ξυλοτεχνική Ηπείρου.
Από το 2001 ως το 2009 (χωρίς να υπολογίζεται η επένδυση της Κομοτηνής) οι δύο επιχειρήσεις (Alfa Wood  και Σέλμαν) έχουν εισπράξει περίπου 44 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις μέσω των κινήτρων του δημοσίου για την αύξηση της απασχόλησης και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ακούγεται έντονα πως σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση της Shelman ευθύνεται και η κόντρα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον ισχυρό άντρα της Alfa Wood, Aντώνη Aδαμόπουλο και τον επικεφαλής της θυγατρικής της Shelman «Σοφιανός Παρκέτα» Nίκο Σοφιανό. Mια κόντρα με πολύ παρασκήνιο που οδήγησε τις δύο πλευρές στα δικαστήρια, της οποίας τις επιπτώσεις καλούνται να πληρώσουν και πληρώνουν οι εργαζόμενοι. 
Δεν έφταναν τα όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στους εργαζόμενους και στη τοπική κοινωνία η διεύθυνση της εταιρείας ΣΕΛΜΑΝ (ανω των 500 απολύσεων με τη μέθοδο της μηνιαίας λαιμητόμου, ελλιπείς καταβολές και καθυστερήσεις δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, δημιουργία διάχυτου κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας στη λειτουργία της) έφτασε στο σημείο με επιστολή της προς το Δήμαρχο Χαλκιδέων να ζητά μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνει , γιατί όπως ανερυθρίαστα γράφει, οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τη Δημοτική Αρχή προς την εταιρεία «δεν είναι ανταποδοτικές αλλά ετεροβαρείς εις βάρος της».
Σήμερα η διεύθυνση του ομίλου εκβιάζει, αυθαιρετεί, παρανομεί και συνεχίζει να παίζει επιχειρηματικά παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων με στόχο να δουλέψουν για 500€, χωρίς ειδικότητες, ωράρια κ.τ.λ.. Μέχρι χθες όποιος μιλούσε ήταν ο απολυμένος του επόμενου μήνα, σήμερα που οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για να πληρωθούν τους απειλούν ότι θα κλείσουν το εργοστάσιο.
Η εναλλακτική πρόταση της διεύθυνσης είναι να δουλέψουν απλήρωτοι, να υπογράψουν για μισθούς 500€. Στις 20/09/12 πρότεινε μείωση 20%. Στις 28/09/12 είχε συμφωνήσει ότι θα πληρώσει τα χρεωστούμενα σε εργαζόμενους και απολυμένους. Μετά την άρνηση των εργαζομένων να συμφωνήσουν σε μείωση του 20% ξεκίνησε να βγάζει υλικά από το εργοστάσιο. Στις 30/09/12 πλήρωσε το εργοστάσιο της Κομοτηνής για να εμποδίσει το συντονισμό του αγώνα του Σωματείου της Χαλκίδας με τα υπόλοιπα. Στις 3/10/12 πλήρωσε και την Λάρισα για τον ίδιο λόγο. Στις 04/10/2012 οι εργαζόμενοι της Χαλκίδας βρήκαν την πύλη κλειστή ενώ μέχρι την προηγούμενη ημέρα η παραγωγή γινόταν κανονικά!
Όλες αυτές οι κινήσεις είναι μέρος του ίδιου σχεδίου, που αναπτύσσεται εδώ και χρόνια με 500 απολύσεις και απαξίωση του εργοστασίου Χαλκίδας

Επειδή
- η «αναστολή λειτουργίας» του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας δεν γίνεται γιατί εργαζόμενοι και απολυμένοι διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή νόμιμα δεδουλευμένα και νόμιμες αποζημιώσεις.
- το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγινε μεταφορά ρευστότητας από το εργοστάσιο Χαλκίδας στον όμιλο με μεταφορά πελατών – κεφαλαίων – παραγωγής από τη Σελμαν στην Αlfa Wood, δηλαδή παρήγαγε η Σέλμαν αλλά πούλαγε και είσπραττε  η Αlfa Wood και όχι η Σέλμαν (ίδια τακτική με ότι έγινε για το εργοστάσιο Κομοτηνής το 2011, βλ. καταγγελία προς τον Πρόεδρο του περιφερειακού Συμβουλίου Αν.Μακεδονίας-Θράκης 14/3/12)
- τα τελευταία 15 χρόνια η εταιρεία έχει λάβει διάφορες επιδοτήσεις με την υποχρέωση όχι μόνο διατήρησης αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας
- η αναφερομένη αντιμετώπιση των εργαζομένων συνοδεύεται από μεθοδευμένη απαξίωση της επιχείρησης από τη διεύθυνσή της
- η «αναστολή λειτουργίας» είναι σχεδιασμένος εκβιασμός που συνδέεται με τους επιχειρηματικούς στόχους του ομίλου.

ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. υπουργοί:
1.                  Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την προστασία των εργαζομένων της Σέλμαν ΑΕ που αποτελούν τα θύματα των επιχειρηματικών ενεργειών και κερδοσκοπίας  αδίστακτων «επιχειρηματιών»
2.                  Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές των εργαζομένων (μισθοδοσίες,  αποζημιώσεις κ.λ.π);
3.                  Έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενοι έλεγχοι συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των αναπτυξιακών κανονισμών και νόμων, των οποίων έχει κάνει χρήση η εταιρεία για να λάβει μεγάλες επιδοτήσεις τα τελευταία 15 χρόνια;
4.                   Γιατί παρά τις δημόσιες καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων η αρμόδια επιθεώρηση εργασίας δεν έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες;                                                                                                                                        

Ο ερωτών βουλευτής
Βαγγέλης  Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου