Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη Αλ.Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη


Πρόσκληση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στις γραμμές του, απηύθυνε ο  Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου), απ' όπου, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετασχηματισμού από συνεργατικό σχήμα συνιστωσών «σε ενιαίο φορέα, ενιαίο δημοκρατικό κόμμα των μελών του». Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι η δύναμη που θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση», κάλεσε και τους πολίτες «που βρέθηκαν στις κάλπες άλλων κομμάτων τα τελευταία χρόνια» να γίνουν μέλη, προκειμένου να συμμετάσχουν ακόμη πιο ενεργά στις διαδικασίες μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, στόχος είναι η οικοδόμηση ενός φορέα μαζί με το λαό για το λαό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ιδιαίτερα στα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του ενιαίου κόμματος, με την ελεύθερη έκφραση και την κατοχύρωση της αντίθετης άποψης στο νέο καταστατικό, αλλά και με σεβασμό στις αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθιερώσει το θεσμό δημοψηφισμάτων στο κόμμα για τη λήψη αποφάσεων στα μεγάλα θέματα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται πρωτίστως στις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις και επιδιώκει συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις, σημειώνοντας ότι νιώθει στενάχωρα όταν η κριτική του ΚΚΕ γίνεται από δεξιά, όπως πρόσφατα έκανε η κ. Παπαρήγα στη Βουλή, «που εμφανίστηκε στην ίδια γραμμή με την ατζέντα Σαμαρά». Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τόνισε ότι αν το κόμμα του Πάνου Καμένου θελήσει να συμβάλει, αυτό θα εξαρτηθεί από δικές του επιλογές σε μείζονα ζητήματα.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών στον συνδικαλιστικό τομέα με δυνάμεις που προέρχονται από άλλους χώρους, ο Α. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε ζωντανές πολιτικές δυνάμεις, αλλά «δεν είμαστε "να η ευκαιρία" για να βρουν κάποιοι καλύτερη τύχη. Δεν λειτουργούμε με όρους μεταγραφολογίας» και τόνισε ότι οι συνεργασίες γίνονται με όρους πολιτικούς και με τους ίδιους όρους θα αντιμετωπίσει και την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως παράλληλα με την πορεία ανασυγκρότησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει πολύ ψηλά την αντιπολιτευτική του δράση, καθώς τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες και εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για την επιτήρηση της οικονομίας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα υποβάθμιση του κοινοβουλίου.
Όπως είπε, στο στόχαστρο της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η οικονομία και η κοινωνία, αλλά η ίδια η δημοκρατία. Όταν ο κ. Σαμαράς, πρόσθεσε, έλεγε ότι είναι τα τελευταία μέτρα, έλεγε τη μισή αλήθεια. Εννοούσε ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή, γιατί τώρα «η Βουλή εξορίζεται από την πολιτική ζωή του τόπου». Ειδικότερα για τη Βουλή είπε πως δεν μπαίνει απλά στο περιθώριο, αλλά καταργείται η λειτουργία της. Το ότι οι τροϊκανοί επίτροποι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σαν τις χθεσινές, θα κυβερνούν, δεν είναι απλά εκτροπή. Έχουμε να κάνουμε με μια άλλη χώρα, έχουμε να κάνουμε με προτεκτοράτο, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι θα περίμενε να ακούσει μια άποψη «για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα, για τις διαδικασίες και τις θεσμικές εκτροπές», παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι το Σύνταγμα περιορίζει τις αρμοδιότητες του Προέδρου. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν μπορεί να έχουμε 11 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να μην συμβαίνει τίποτα.
Για τον εκλογικό νόμο, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για εκλογικό σύστημα που θα σέβεται την ψήφο των πολιτών. Πρώτος στόχος, όμως, πρόσθεσε, είναι να οργανώσουμε την ανατροπή και ο τόπος να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές από τις οποίες θα προκύψει σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία σωτηρίας της κοινωνίας και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, που αφορούν όχι μόνο το εκλογικό σύστημα, αλλά και την οργάνωση του κράτους, την αντιμετώπιση της διαπλοκής και νέο Σύνταγμα.
Όλη η συνέντευξη στο: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=29331

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου