Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ομιλία του Β.Αποστόλου στην Ολομέλεια της Βουλής για την τακτοποίηση αυθαιρέτων


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της πράξης Νομοθετικού περιεχομένου για τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4030/ 2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων ανέφερε τα παρακάτω:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι ρυθμίσεις που συζητούμε σήμερα είναι χαρακτηριστικές του ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση.
Είναι τόση η βιασύνη της και τέτοια η προχειρότητά της, που όσον αφορά τη βασικότερη διάταξη της τωρινής νομοθετικής πράξης, αυτή, δηλαδή, που αφορά την εξόφληση του 30% του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών και των παρανομιών, να μη γνωρίζει ούτε και η ίδια σε πόσα νομοσχέδια, σε πόσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κύριε Υπουργέ, και τροπολογίες έχει κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες.
Όταν, κύριε Υπουργέ, νομοθετείτε στο «γόνατο» και έχετε ως μοναδικό μέλημα τις εισπράξεις, τότε δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα, ούτε καν αυτό που επιδιώκετε.
Πώς περιμένετε να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών, που θα υποβάλουν αιτήσεις; Δύο χρόνια τώρα, εσείς οι ίδιοι έχετε ομολογήσει ότι για τις πάνω από ένα εκατομμύριο αυθαιρεσίες και παρανομίες έχουν υποβληθεί για τακτοποίηση περί τις εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες αιτήσεις και έχουν εισπραχθεί περί τα 450 χιλιάδες ευρώ.
Και σας ρωτώ: Τι περιμένετε με τη νέα παράταση και τις ευκολίες που προσφέρετε; Εδώ οι πολίτες -αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον- ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στις δαπάνες επιβίωσης. Είναι δυνατόν να στέρξουν σε μια οικονομική αιμορραγία που ουσιαστικά δεν θα τους προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό. Εξάλλου γνωρίζουν καλά οι ίδιοι αυτό το παιχνίδι που κατά καιρούς επαναλαμβάνεται. Και αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί η χωροταξία και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, που ήρθαν πολύ καθυστερημένα σε αυτή τη χώρα, εξακολουθούν δυστυχώς να αποτελούν και σήμερα ζητούμενο.
Όλους τους οικισμούς, από το 1950 μέχρι και σήμερα τους έχουν στήσει κτηματομεσίτες και εργολάβοι που έβρισκαν πολλούς τρόπους οικοπεδοποίησης. Εγώ θα σας αναφέρω έναν χαρακτηριστικό. Με πρόσχημα ότι οριοθετούνται οι προϋφιστάμενοι, προ του 1923 οικισμοί, για εκτάσεις που είχε εφαρμογή το αντίστοιχο πολεοδομικό πλαίσιο οριοθετούσαν δασικές περιοχές σε δήθεν οικισμούς προ του 1923, όταν υπάρχουν αντίστοιχες αεροφωτογραφίες του 1960 που δεν δείχνουν τίποτα ότι στην προκειμένη περίπτωση είχαν συγκροτηθεί οι αντίστοιχοι οικισμοί. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο αγαπητοί συνάδελφοι, είναι επόμενο να βρει πρόσφορο έδαφος και η αυθαίρετη δόμηση.
Κύριε Υπουργέ, όπως όλες οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις, έτσι και η τωρινή έχει μια μόνιμη επωδό:
Πρώτον, λύνουμε το κοινωνικό πρόβλημα που έχουν οι κάτοχοι αυθαιρέτων. Σήμερα είναι το πρόβλημα μεταβίβασης, το πρόβλημα εμπράγματου δικαιώματος. Χθες ήταν το πρόβλημα στέγασης των οικογενειών τους.
Δεύτερον, παίρνουμε χρήματα για να θεραπεύσουμε-αντισταθμίσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Και τρίτον, κόβουμε με το μαχαίρι την αυθαίρετη δόμηση -αυτά λένε όλες οι ρυθμίσεις- ορίζοντας μάλιστα συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής της ρύθμισης και βάζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση, κατεδαφίζοντας άμεσα κάθε νέο παράνομο χτίσμα.
Ποια όμως, είναι η πραγματικότητα; Η περίοδος εφαρμογής μετατοπίζεται από μήνα σε μήνα, από εξάμηνο σε εξάμηνο με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που ακολουθούν κάθε ρύθμιση. Εδώ η συγκεκριμένη ρύθμιση με τον αρχικό νόμο προέβλεπε 28/4/2010 τελική ημερομηνία και τώρα πάμε 31 Μαΐου 2013 και έχει ο Θεός.
Η επιβολή των προστίμων της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα μας αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πολιτικού αμοραλισμού. Για να τηρηθούν τα προσχήματα επιβάλλεται το πρόστιμο διατήρησης. Παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό! Δεν υπάρχει πουθενά. Και βεβαίως, είναι ένα πρόστιμο το οποίο ουσιαστικά δίνει την εντύπωση στον αυθαιρετούντα ότι έρχεται η νομιμοποίηση. Πώς διαφορετικά επιβάλλεται αυτό το πρόστιμο;
Και όταν έρθει η ώρα της ρύθμισης, τότε όλα τα προηγούμενα πρόστιμα μειώνονται αισθητά φτάνοντας μάλιστα στη σημερινή περίπτωση που είχαμε πει να φτάσουν στο 70%, δηλαδή να πληρώσουν το 30% και προσθέσαμε πριν λίγο με την τροπολογία κι άλλο ένα 10%. Ενώ βέβαια για τα νέα αυθαίρετα αυτό που προβλέπεται είναι ότι θα υπάρξουν άμεσα κατεδαφίσεις με τη γέννησή τους γιατί θα επιβάλλουμε εξοντωτικά πρόστιμα. Αλήθεια, πιστεύει κανένας ότι υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν τέτοιες αποφάσεις;
Όσον αφορά, αγαπητοί συνάδελφοι την περιβαλλοντική προσέγγιση, πρόκειται για μια λεκτική απάτη. Από το Ταμείο Δασών πήγαμε στο Πράσινο Ταμείο και τελευταία ανακαλύψαμε και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Πρόκειται για ασύστολο ψεύδος που επιβεβαιώνεται από τη μέχρι σήμερα διαχείριση του συγκεκριμένου ταμείου. Μόνο το 2,5% των εσόδων, και αυτό το αποδέχτηκε η Κυβέρνηση, έχει πάει για περιβαλλοντικές πολιτικές, ιδιαίτερα μάλιστα την τελευταία περίοδο μηδέν. Γιατί ξέρουμε τι γίνεται ιδιαίτερα από πλευράς των δήμων και τι αιτήσεις υπάρχουν. Δεν ικανοποιείται καμία.
Ώρα, λοιπόν, για θυσία ουσιαστικά στην υπηρέτηση του δημοσίου χρέους!
Βέβαια, θα πουν ορισμένοι και εσείς, κύριε Υπουργέ «και εσείς τι λέτε;». Επειδή δεν μου επιτρέπει ο χρόνος, θα σταθώ σε τρία-τέσσερα σημεία κωδικοποιημένα.
Το πρώτο που λέμε εμείς είναι ότι θα δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, σε αυτούς που προτίθενται αύριο να παρανομήσουν, να αυθαιρετήσουν. Υπάρχουν αυτήν την ώρα πάνω από εκατό περιπτώσεις σε ευαίσθητες περιοχές –και αναφέρομαι στην Πεντέλη- που έχουν αυθαίρετα τελεσίδικα καταστεί κατεδαφιστέα. Αυτά πρέπει άμεσα να γκρεμιστούν, για να δοθεί το μήνυμα στην κοινωνία.
Το δεύτερο είναι ότι εμείς θα καταγράψουμε τα αυθαίρετα μέσα από αυτήν τη διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών. Θα καταγράψουμε πού και ποια είναι αυτά τα αυθαίρετα.
Το τρίτο που θα κάνουμε είναι μία ταξινόμηση αυτών των αυθαιρέτων βάσει του χαρακτήρα των εδαφών πάνω στα οποία βρίσκονται, για να ξέρουμε αν είναι στον αιγιαλό, αν είναι στις παραλίες, αν είναι στις δασικές εκτάσεις, πού βρίσκονται αυτά τα συγκεκριμένα.
Και το τέταρτο που θα έχουμε υπ’ όψιν μας είναι να κάνουμε μία ταξινόμηση με βάση τα κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή τι υπηρετούν τα συγκεκριμένα αυθαίρετα.
Και όπως καταλαβαίνετε, όταν έχουμε αυτήν την εικόνα μπροστά μας, τότε βεβαίως, πολιτική μας βούληση είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με βάση αυτήν την εικόνα. Βεβαίως, θα αναλάβουμε και τη σχετική ευθύνη.
Δυστυχώς, όμως, όσο είστε εσείς πάνω και κυβερνάτε αυτήν τη χώρα όχι μόνο δεν λύνετε τα προβλήματα, αλλά ουσιαστικά δημιουργείτε προϋποθέσεις για να επεκταθεί η αυθαιρεσία. Γι’ αυτό, λοιπόν, όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο πιο γρήγορα και εμείς θα λύσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου