Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στις αγροτικές κινητοποιήσεις (*)

(*) Δημοσιεύθηκε στην "Αυγή" 26/01/2013

Θεσσαλονίκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και συμμετέχει σε αυτές» τόνισαν οι βουλευτές Βαγγέλης Αποστόλου, Λίτσα Αμμανατίδου και Δέσποινα Χαραλαμπίδου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν για τα θέματα της αγροτοβιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπεύθυνος ΕΕΚΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται μόνο με επικοινωνιακό τρόπο τα θέματα αγροτικής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι, όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό, αφαιρούνται συνολικά εισοδήματα 2 δισ. ευρώ από τους αγρότες, εξαιτίας του νέου τρόπου φορολόγησής τους, τις μικρότερης επιστροφής ΦΠΑ, του ακριβού πετρελαίου κ.λπ.

Τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα είναι εργαλείο για την ανασυκρότηση της χώρας» και αναφέρθηκε στο ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Πειραιώς. Επανέλαβε ότι «θέση μας είναι να επανέλθει υπό δημόσιο έλεγχο», προσθέτοντας ότι, αν αυτό δεν γίνει εφικτό, υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού ταμείου, τύπου ΤΕΜΠΜΕ, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

 Επισκέψεις σε ΜΕΒΓΑΛ, ΑΓΝΟ

Οι τρεις βουλευτές επισκέφθηκαν χθες τα εργοστάσια της ΜΕΒΓΑΛ και της ΑΓΝΟ. Όπως ανέφεραν συζητώντας με τους εργαζόμενους της πρώτης μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, διαπίστωσαν ότι έχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, ενώ ήδη στη ΜΕΒΓΑΛ έχουν χαθεί περίπου 160 θέσεις εργασίας, αφού όσοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται. Στην ΑΓΝΟ τα πράγματα για τους εργαζόμενους είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού έχουν να δουν το χρώμα του ευρώ εδώ και τρεις μήνες, ενώ και οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι...

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη πρώην συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία είναι ένας «κρίκος» στην αλυσίδα των ανακατατάξεων στο παραγωγικό αυτό τομέα, με αποκορύφωμα το ξεπούλημα της «Δωδώνης». Τόνισαν ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι οι πρώην συνεταιριστικές αυτές μονάδες να περάσουν πάλι στον δημόσιο έλεγχο για να λειτουργήσουν προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών. Κατήγγειλαν επίσης ότι τα «καρτέλ» ζουν και βασιλεύουν.

Στη συνέντευξη ο γραμματέας του ΣΥΝ Β' Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρώσσιος αναφέρθηκε στη δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της «πολυνομίας» και της γραφειοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, στο νομό Καβάλας περισσότεροι από 30 νέοι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που έχουν λάβει, ενώ άλλοι στη Χαλκιδική καλούνται να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους περιβαλλοντικές μελέτες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου