Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη του Β.Αποστόλου για τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής (*)


(*) Δημοσιεύτηκε στην Hellenic Mail 9-15 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη του Βαγγέλη Αποστόλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Mail
Ποιο είναι το σχόλιό σας για αυτό που συνέβη στη Χαλκιδική; Τι σηματοδοτεί; Πώς το αξιολογείτε από την πλευρά σας;
Χτες στη Χαλκιδική, η κυβέρνηση επιχείρησε να εφαρμόσει το δίκαιο της πυγμής. Δηλαδή, προσπάθησε να καταδυναστεύσει ένα λαό με τη χρήση των ΜΑΤ, ένα λαό που ήθελε να υπερασπιστεί το αύριο της περιοχής του. Τα ΜΑΤ μπήκαν στην Ιερισσό, όχι για να βρουν τρομοκράτες, αλλά για να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία. Εμείς, από την πλευρά μας, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση του περιβάλλοντος προηγείται όλων των άλλων παραμέτρων που έχουν σχέση με τα επενδυτικά προγράμματα.
Έπεσαν δακρυγόνα ακόμα και σε σχολεία, σε μαθητές. Εσείς το επιβεβαιώνετε αυτό; Διότι η κυβέρνηση το αμφισβητεί.
Δεν το επιβεβαιώνουμε απλά εμείς. Το επιβεβαιώνουν και οι εικόνες, οι πολίτες και οι μαθητές. Την ώρα που μπήκαν τα ΜΑΤ μέσα, χρησιμοποίησαν χημικά, δακρυγόνα. Ο στόχος τους ήταν να εκφοβίσουν, να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία.
Εσείς από την πλευρά σας ζητάτε την παραίτηση του υπουργού;
Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ και ταυτόχρονα να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν αυτοί που προκάλεσαν τα συγκεκριμένα επεισόδια.
Από κει και ύστερα υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη;
Βεβαίως υπάρχει πολιτική ευθύνη. Διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι πρώτη φορά που έχουν συμβεί τέτοια γεγονότα. Υπάρχει μια προϊστορία τέτοιων επιθέσεων της αστυνομίας κατά των κατοίκων που διαμαρτύρονται. Και από αυτή την άποψη, η σχετική πολιτική ευθύνη, ιδίως την τελευταία περίοδο, επιβαρύνει τον υπουργό προστασίας.
Ζητάτε την παραίτηση του υπουργού;
Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω. Αυτό θα αποφασιστεί σε συλλογικό επίπεδο.
Τι διακυβεύεται στη Χαλκιδική;
Αυτό που διακυβεύεται είναι το κατά πόσο, η μαζικότητα των κινημάτων μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένες καταστάσεις. Διότι η περίπτωση της Χαλκιδικής, δείχνει και ένα δρόμο προς τα κινήματα σε όλη τη χώρα, πως αν μαζικοποιηθούν, θα είναι αποτελεσματικά. Τέτοιου είδους κινήματα δεν θέλει η κυβέρνηση να έχει μπροστά της.
Την επένδυση αυτή τη θέλουμε ή δεν μας ενδιαφέρει;
Οι κάτοικοι της περιοχής διαφωνούν για τη συγκεκριμένη επένδυση, γιατί τέτοιου είδους δραστηριότητες, με τον τρόπο που επιχειρείται να λειτουργήσουν, να δραστηριοποιηθούν, δημιουργούν τεράστια προβλήματα, αφανίζουν το αύριο της περιοχής.
Αναφέρεστε στο περιβαλλοντικό αύριο της περιοχής;
Μιλάμε για την προοπτική της περιοχής, διότι του περιβαλλοντικού αύριο, έπονται πράγματα που έχουν σχέση με τη μέχρι σήμερα δραστηριότητα, όπως τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα στη συγκεκριμένη περιοχή και βεβαίως μια ανάπτυξη που μπορεί να στηριχθεί και στο φυσικό περιβάλλον.
Διαπλέκονται συμφέροντα στην υπόθεση της περιοχής;
Οπωσδήποτε, αυτή  η συμπεριφορά της κυβέρνησης και αυτή η πίεση υπηρετεί συγκεκριμένους σχεδιασμούς. Πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς, κρύβονται συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου