Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η Ν.Ε. Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις πρόσφατες εξελίξεις


Αντιπροσωπεία του συνόλου των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας (εκπρόσωποι του Κόμματος, του Βουλευτή και της Περιφερειακής Παράταξης) συμμετείχε  στην  ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 7/3/2013, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με τη συμμετοχή κομμάτων, εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, εργατικών σωματείων, καθηγητών και σπουδαστών του ΤΕΙ Χαλκίδας. 

Αντικείμενο της σύσκεψης οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στην πορεία της «διαβούλευσης» τόσο για την τύχη των ΤΕΙ Χαλκίδας μέσα από την πρόταση Αρβανιτόπουλου, όσο και για την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ της Α1 φάσης της μελέτης του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.

Κατ αρχάς επισημαίνουμε τις «εύγλωττες απουσίες» εκ μέρους και των τριών κυβερνητικών κομμάτων, όπως επίσης και πολλών ακόμη τοπικών παραγόντων και περιφερειακών συμβούλων τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μείζονος «αντιπολίτευσης». Ιδιαίτερα δε  τονίζουμε τις κωμικοτραγικές προσπάθειες – ακόμη και τούτη την ώρα – της εκπροσώπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου να καθησυχάσει με τα συνηθισμένα  πια «παραμύθια», για τις άοκνες δήθεν προσπάθειες του υφυπουργού να «σώσει» τα ΤΕΙ. Προφανής για άλλη μια φορά ο στόχος : να «ξεφουσκώσει» η ολοένα και αυξανόμενη κοινωνική οργή και αγανάκτηση,  να ανασταλούν οι επιβεβλημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τόσο των σπουδαστών και καθηγητών του ΤΕΙ όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Δεν μπορεί, ακόμη, παρά να επισημανθεί το γεγονός ότι το «ιερό μένος» ορισμένων, όπως για παράδειγμα του Αντιπεριφερειάρχη ή του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων, περιορίζεται σε μια άγονη τοπικιστική αντιπαράθεση και μια γκρίνια προς τους «ανωτέρους τους» γιατί τάχα ευνοούν τους Λαμιώτες παράγοντες και όχι τους «ημέτερους» ντόπιους τοπάρχες.

Κι όλα αυτά, βεβαίως, σε πείσμα των όσων ανέδειξαν για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των καθηγητών του ΤΕΙ αλλά και άλλων επιστημονικών φορέων και σωματείων. Από τα οποία προκύπτει ότι οι προβλέψεις τόσο του σχέδιου «Αθηνά» όσο και του Περιφερειακού Χωροταξικού δεν είναι παρά πτυχές μιας ευρύτερης πολιτικής, των μνημονίων και των «αναδιαρθρώσεων», που προωθούν η τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού. Μιας πολιτικής που επιφυλάσσει (και) για την Εύβοια μια συνεχή καθοδική πορεία και που αν δεν την ανατρέψουμε θα μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα και την περιφέρειά της σε μια ενδοχώρα αποικιακού τύπου, σε παραγωγικό μαρασμό και με ισοπεδωμένες τις τοπικές κοινωνίες και υποδομές. Και αν η Εύβοια διεκδικεί, σε επίπεδο Περιφέρειας, τις τραγικές πρωτιές στους δείκτες της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της εγκατάλειψης, ας μην «βαυκαλίζονται» οι συμπατριώτες μας στη Λαμία για δήθεν επιτυχίες, γιατί και σ’ αυτούς, παρά τις θριαμβολογίες των εκεί τοπαρχών της τρίδυμης διακυβέρνησης, τα «αντίδωρα» δεν είναι παρά χάντρες για ιθαγενείς.

Όπως τόνισαν και στη σύσκεψη αυτή οι εκπρόσωποί μας, η Ν.Ε. Εύβοιας και όλες οι Τ.Ε. του νομού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα στηρίξουν ολόπλευρα ένα αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που θα αντιστέκεται σ’ αυτές τις πολιτικές, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι όχι μόνο η διατήρηση του ΤΕΙ Χαλκίδας αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση, ειδικά τμημάτων του όπως αυτό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Αυτοματισμού και της Διοίκησης Επιχειρήσεων, που παρουσιάζουν την υψηλή προτίμηση των εισακτέων και εμφανίζουν απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, και που οι κυβερνώντες σχεδιάζουν να καταργήσουν, προφανώς για να ενισχύσουν τους φίλους τους σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει  τις βάσεις για την εκπόνηση ενός πραγματικού Χωροταξικού σχεδιασμού όπου θα πατήσει μια νέα οικονομική ανάπτυξη με σαφή κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά , προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν – αποκλεισμός του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα -  είναι όχι μόνο δεδομένη αλλά και αποτελεί δέσμευσή μας να εργαστούμε για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη μαζικοποίησή τους. Η συμμετοχή μας αυτή δεν σημαίνει την υιοθέτηση του άνευρου απολίτικου διεκδικητικού πλαισίου που εκφώνησαν ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων. Αντίθετα θέλει να υπογραμμίσει την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα ευρύ, μαζικό, αγωνιστικό μέτωπο των πολιτών και των κοινωνικών φορέων της Εύβοιας που θα αναδεικνύει ένα άλλο υπόδειγμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του νομού. Ένα μοντέλο που προϋποθέτει την κοινωνία όρθια και τα παιδιά μας - αντί να έρχονται αντιμέτωπα με το φάσμα της μετανάστευσης - να σπουδάζουν και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια μετα-μνημονιακής ανόρθωσης του τόπου μας.

Με αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και σε όλα τα θεσμικά επίπεδα εξουσίας που συμμετέχουμε  (Δήμοι –Περιφέρεια – Βουλή), καταδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες κομμάτων και δυνάμεων που ευθύνονται για την παρούσα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, διεκδικώντας το αυτονόητο: Αν δεν είσαι ικανός να διαχειριστείς μια κατάσταση και να δώσεις θεσμικές λύσεις με κριτήρια και αξίες, αφήνεις τα πράγματα ως έχουν, δεν δημιουργείς νέα αδιέξοδα τετελεσμένα , αποχωρείς και αφήνεις άλλες δυνάμεις και πολιτικές , που θέλουν και μπορούν, να δώσουν λύση...
Και η Αριστερά διεκδικεί σήμερα αυτό να το κάνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου