Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ανεπαρκείς οι πόροι που διατίθενται και οι σχεδιασμοί που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης και της ανεργίας για τη Στερεά Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΗ
Σε ερώτησή μας της 29/5/13 προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης επισημάναμε ότι η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας πλήττεται από  την οικονομική κρίση και τη σοβαρή αύξηση της ανεργίας, που ήταν στο 27,8% το 2012 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ και έχει ξεπεράσει το 30% σήμερα. Η Στερεά Ελλάδα μεταξύ των 270 ευρωπαϊκών  περιφερειών ήταν στη 10η ψηλότερη θέση συνολικής ανεργίας, στη 4η θέση στο ποσοστό ανεργίας των γυναικών και στη 10η θέση αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15-24 ετών (που ξεπερνά το 59%). Τονίζαμε ότι στη Στερεά που είναι «θύμα» του Στόχου 2 προβλέπεται να επιδεινωθούν περισσότερο τους επόμενους μήνες τα ήδη ακραία ποσοστά ανεργίας και ζητάγαμε από τους υπουργούς να απαντήσουν:
Αν προτίθενται να λάβουν άμεσα και ποια επείγοντα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αν σκοπεύουν να ζητήσουν την επανεξέταση της αξιολόγησης των αποκλεισμένων Ελληνικών περιφερειών και την επανένταξή τους στο Στόχο 1, δεδομένου ότι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες της τελευταίας χρονικής περιόδου έχουν αλλάξει δραματικά λόγω της πρωτοφανούς πενταετούς οικονομικής κρίσης;
Για το πρώτο σκέλος το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων απαντά ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σε δικαιούχους του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων 21,01 εκατ ευρώ και άλλα 2,79 εκατ. σε δικαιούχους του προγράμματος ενίσχυσης ελεύθερων επαγγελματιών και μέσω του προγράμματος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού υλοποιούνται άλλα 83,3 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκέστατα τα αναφερόμενα κονδύλια και ομολογουμένως θα θέλαμε έμπρακτα να δούμε την αποτελεσματικότητα υλοποίησης των σχετικών έργων στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Κάτι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν φαίνεται.
Δυστυχώς για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία απάντηση, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει στο σχεδιασμό της καμία ενέργεια για τη διόρθωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων, των φορέων και συλλογικοτήτων που αγωνίζονται για μια άλλη πορεία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και της περιοχής μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου