Το σίγουρο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες καταπατητές και διεκδικητές θα βρουν στη φαρέτρα τους, την επομένη της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου για το Κτηματολόγιο, άλλο ένα, το ισχυρότερο από καταβολής του ελληνικού κράτους, όπλο για τη λεηλασία της δημόσιας γης, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β. Αποστόλου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή του: "Στην κοινή αντίληψη ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν υπερασπίζεται τη δημόσια γη κι από εργαλείο καταγραφής και προστασίας έχει καταστεί εργαλείο επιβράβευσης της λεηλασίας της η κυβέρνηση απαντά με την εκχώρηση όλων των διαδικασιών καταγραφής των εμπράγματων δικαιωμάτων Δημοσίου και ιδιωτών, αλλά και σύνταξης των δασικών χαρτών, στον βασικό υπεύθυνο αυτής της πορείας, την Κτηματολόγιο Α.Ε.
Οι βασικές ρυθμίσεις του ν/σ που υπηρετούν αυτόν τον στόχο είναι:
α) Η κατάργηση του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματογραφήσεων και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας) και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Κτηματολόγιο Α.Ε., ενώ έπρεπε να συμβεί το αντίθετο.
β) Η εξαφάνιση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, ένα δεδομένο ισχυρότερο του τίτλου, που το σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις της νεότερης Ελλάδας γιατί εδράζεται στις διεθνείς συνθήκες και τα πρωτόκολλα που υπεγράφησαν κατά την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών και ως τέτοιο αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο υπεράσπισης μιας μεγάλης δημόσιας περιουσίας.
γ) Η υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων κύρωσης των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία και η εκχώρησή της στην Κτηματολόγιο Α.Ε.".