Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές οι κυβερνητικές εξαγγελίες και ρυθμίσεις για τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο Β. Αποστόλου τόνισε ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια ενώ ουσιαστικές, συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει. Αντίθετα μεταθέτει συνεχώς την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του χώρου, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μεμονωμένα ζητήματα (για τέταρτη φορά σε ένα χρόνο). Αυτό όμως είναι όχι μόνο ανεπαρκές και άτολμο αλλά και αναποτελεσματικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ολοκληρωμένη συζήτηση για τα σημερινά προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών πράγμα που δεν έγινε. Οι συνεταιρισμοί σήμερα εξαιτίας των χρεών τους βρίσκονται υπό ομηρία και διαρκή απειλή της αποστολής των οφειλών στο δημόσιο ταμείο. Πολλά τα προβλήματα, ιδιαίτερα σχετικά με το μητρώο των αγροτικών συνεταιρισμών. Πότε θα αρχίσει ουσιαστική συζήτηση για να δούμε ποιοι είναι ενεργοί, έχουν συγκεκριμένο κύκλο εργασιών και δραστηριότητες και πρέπει να κρατηθούν και ποιοι όχι; 

Ο υπουργός για μια ακόμη φορά εξάγγειλε τη σύσταση ομάδας εργασίας για το συνεταιριστικό ζήτημα. Τι έκανε όμως η αντίστοιχη ομάδα που είχε συσταθεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του; Ομάδες και επιτροπές χωρίς έργο, αποτελεσματικότητα και το κυριότερο χωρίς ευαισθησία για τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. 

Αν εξαφανιστούν οι μεταποιητικές δραστηριότητες του συνεταιριστικού αγροτικού χώρου θα χαθεί ο αγροτικός τομέας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η «Πίνδος» που απειλείται με κλείσιμο παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που έχει για τη περιφέρεια της Ηπείρου αλλά και η χαριστική εκποίηση της «Δωδώνης» που έφερε νέα προβλήματα στους παραγωγούς γάλακτος και στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Εμείς τονίζουμε ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική από μια άλλη κυβέρνηση για να μπορέσει ο αγροτικός χώρος να ανασάνει και να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό θα κάνει το καθήκον που θα του αναθέσει σύντομα ο Λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου