Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η καλλιεργούμενη γη αποτελεί εργαλείο για την αγροτική δραστηριότητα και όχι φορολογητέα ύλη.


Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναπτύσσοντας στη Βουλή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, με θέμα: Περικοπές και Καθυστερήσεις στις Πληρωμές των Αγροτών, στάθηκε ιδιαίτερα στη φορολόγηση της αγροτικής γης:

«Απαντήστε μας κε. Υπουργέ γιατί την ίδια στιγμή που αναγνωρίζεται από όλους ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης έρχεστε με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 να προκαλέσετε μια ακόμη επιβάρυνση, εξοντωτική για το χώρο.

Το τελικό σχέδιο που δώσατε για διαβούλευση επιβαρύνει τα αγροτεμάχια φορολογικά με συντελεστές που ξεκινούν από 1,5 ευρώ το στρέμμα και κλιμακώνεται ανάλογα με τη θέση και τη καλλιέργεια σε διψήφια νούμερα.
Η συγκεκριμένη πρόταση έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ένα κόσμο που η πλειοψηφία του έχει εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Αν δε προστεθεί και στην ετήσια επιβάρυνση των ασφαλισμένων αγροτών και συνταξιούχων καθώς και στην αντίστοιχη εξαιτίας της μείωσης της επιστροφής ΦΠΑ και του ΕΦΚ πετρελαίου τότε η συνολική επιβάρυνση για το 2014 δε θα είναι μακριά από τα 2 δις ευρώ, δηλαδή από τα 2/3 των ετήσιων άμεσων ενισχύσεων.
Δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνανότητα να συνεισφέρουν
Το ζήτημα είναι αν έχουν τέτοια δυνατότητα.

Για μας η αγροτική γη αποτελεί εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας κι ως τέτοιο δεν μπορεί να φορολογηθεί ως περιουσιακό στοιχείο, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου