Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες οι 55 εργαζόμενοι της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης !

Η «μόνη λύση» της κ. Φ. Γεννηματά αποδεικνύεται εφιάλτης για τους εργαζόμενους.

Σήμερα (21/11/2013) οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στον δίκαιο αγώνα τους ήταν παρόντες και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου (Εύβοιας) και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαϊας – Μέλος ΕΕΚΕ Άμυνας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ).

Κανένα στέλεχος του Υπουργείο Οικονομικών δεν εμφανίστηκε να δώσει απαντήσεις!

Η Διοίκηση της εταιρείας εμπαίζει τους απλήρωτους εργαζόμενους ισχυριζόμενη ότι η καταβολή δεδουλεμένων αποτελεί «παράνομη κρατική χρηματοδότηση» !

Είναι πλέον σαφές ότι, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την κρατική αμυντική βιομηχανία κρύβουν ακόμα πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εργαζόμενους.

Η Ηλεκτρομηχανική Κύμης αποτελεί εταιρεία του Ομίλου των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» και οι εργαζόμενοι σε αυτήν δεν έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες εταιρείες του ίδιου Ομίλου.

Με την υπ΄αριθμ. 2333/28-9-2012 ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας (Α΄Πειραιά και Νησιών – Υπεύθυνος Τομέα Άμυνας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ), Βαγγέλης Αποστόλου (Εύβοιας), Γιώργος Βαρεμένος (Αιτωλοακαρνανίας), Αγνή Καλογερή (Σάμου) και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαϊας) είχαν αναρωτηθεί εάν υπάρχει σχέδιο απαξίωσης της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης. Από τις απαντήσεις των ερωτώμενων Υπουργείων προέκυψε ότι μετά το 2004 η συγκεκριμένη εταιρεία, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας διορίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση, δεν είχε λάβει μέρος σε κανέναν απολύτως διαγωνισμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Στις 12 Νοεμβρίου 2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας (Α’ Πειραιά και Νησιών) , Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη (Β‘ Αθηνών), Γιώργος Σταθάκης (Χανίων), Nίκος Βούτσης (Α΄Αθηνών), Μανώλης Γλέζος (Επικρατείας), Παναγιώτης Κουρουμπλής (Β΄Αθηνών), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιά), Δημήτρης Παπαδημούλης (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Βαγγέλης Αποστόλου (Εύβοιας), Ρένα Δούρου (Β΄Αθηνών), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Νάσος Αθανασίου (Αττικής), Γιώργος Βαρεμένος (Αιτωλοακαρνανίας), Θανάσης Γερμανίδης (Φλώρινας), Αγνή Καλογερή (Σάμου), Χρήστος Μαντάς (Ιωαννίνων), Γιάννης Σταθάς (Βοιωτίας) και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαϊας) κατέθεσαν τροπολογία για την διάσωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στην τροπολογία αυτή είχε περιληφθεί ειδική πρόνοια μεταξύ άλλων και (α) για την χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και (β) την κατά προτεραιότητα εξόφληση των εργαζομένων όχι μόνο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) αλλά και στο σύνολο των θυγατρικών του Ομίλου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ηλεκτρομηχανική Κύμης.

Κατά την συζήτηση στις 13 Νοεμβρίου 2013 στην Ολομέλεια της Βουλής του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.», η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιλογής της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν άργησε να γίνει αντιληπτό. Στις 17/11/2013 το Σωματείο Εργαζομένων Ηλεκτρομηχανικής Κύμης κατήγγειλε ότι οι 55 εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρείας παραμένουν απλήρωτοι, ενώ σε 818 εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων καταβλήθηκε μέρος των δεδουλευμένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την καταβολή των οφειλόμενων μισθών στο σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και να εξασφαλίσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της εταιρείας, που βρίσκεται στον μαστιζόμενο από υψηλή ανεργία Νομό Εύβοιας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου