Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ανεπαρκής και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 15/11/2013, παρακολούθησε και ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου. Στην παρέμβασή του είπε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

«Η παρουσία μου σήμερα εδώ ορίζεται από την ανάγκη σηματοδότησης των πραγματικών αναγκών της Περιφέρειας, που κυριολεκτικά βιάζονται, από τον «ισοσκελισμένο», σύμφωνα με τις μνημονιακές οδηγίες προϋπολογισμό, που είναι όχι μόνο ανεπαρκής για τις ανάγκες της περιφέρειας αλλά και αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός.

Η Περιφέρειά μας κατέχει δύο ρεκόρ, το ένα της καταγεγραμμένης ανεργίας και το άλλο της δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Κι αυτό παρότι αποτελεί έδρα σημαντικών παραγωγικών δραστηριοτήτων που, αντί να συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προσπαθούν να επιβιώσουν.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωτογενούς τομέα αλλά και στους τεράστιους πόρους για την ανάπτυξη του τουρισμού, τον ορυκτό πλούτο, τις δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Είναι φανερό ότι όλοι αυτοί δεν χρειάζονται και δεν περιμένουν τίποτα από ένα προϋπολογισμό σαν αυτόν που συζητάτε σήμερα. Είναι κρίμα αυτή η κορυφαία διαδικασία για το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκπεραιώνεται κατ΄ εντολή και με διλήμματα, συμμόρφωσης με τη ΚΥΑ 30844/2013, που δένει τα χέρια κάθε δημιουργικής και αναπτυξιακής προσπάθειας για τη περιφέρεια.

Όταν μιλούσαμε για αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και αιρετή περιφέρεια δεν φανταζόμαστε ότι θα συνδεθεί σήμερα με τέτοια ασφυξία.
Δεν μπορεί πλέον η ελληνική κοινωνία να ανεχθεί άλλους εκβιασμούς ούτε να υπηρετήσει πολιτικές, σαν αυτές που προβλέπουν τα μνημόνια, γιατί το μέγεθος των περικοπών ξεπερνά κάθε φαντασία, γιατί την οδηγούν σε εξαθλίωση.
Όλα αυτά σημαίνουν υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και αδυναμία στήριξης των κατοίκων για στοιχειώδεις αλλά και σημαντικές ανάγκες τους. Σημαίνουν οικονομική ασφυξία της περιφέρειας, τόσο για τη λειτουργία της όσο και για τις υποδομές της και το προσωπικό.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στον ασθενέστερο κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας, στον αγροτικό. 
Παρότι η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί το εργαλείο εκείνο που θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής περιφέρειας οι πρακτικές της δείχνουν παντελή έλλειψη των κονδυλίων εκείνων που θα υπηρετήσουν αυτές τις πολιτικές.
Είναι δυνατόν μετά την εκχώρηση της ΑΤΕ να υλοποιηθεί οποιαδήποτε πολιτική ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής και του αγρότη; Ποιος να τους χρηματοδοτήσει όταν καταργήθηκε η αγροτική πίστη.

Και δεν είναι μόνο ο περιφερειακός προϋπολογισμός, αλλά και όλα όσα συνδέονται με αυτόν. Κοίταζα πριν λίγες μέρες τα θέματα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία λαμβάνονται όλες οι ουσιαστικές αποφάσεις κατανομής κονδυλίων και υλοποίησης έργων.
Μου έκανε εντύπωση η πληθώρα διαδικαστικών και γραφειοκρατικών θεμάτων (εγκρίσεις ποσών 200 & 300 ευρώ) και η έλλειψη ενός έστω θέματος που να αναφέρεται στις τεράστιες ανάγκες της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της περιφέρειας, για να μην αναφέρω την παντελή έλλειψη θεμάτων στρατηγικού σχεδιασμού, ουσιαστικής παρακολούθησης της υλοποίησης έργων κλπ.

Υπάρχει ανάγκη αναμόρφωσης του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου αρμοδιοτήτων και λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, ώστε να καταστεί πιο στρατηγική, αποδοτική και ευέλικτη και να μην χάνει το χρόνο της σε έγκριση ποσών που δεν ξεπερνούν ένα όριο.

Εμείς με τη παράταξή μας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και τον επικεφαλής της Νίκο Στουπή έχουμε υπερασπιστεί την αναγκαιότητα άσκησης περιφερειακής και αναπτυξιακής πολιτικής. Ακόμη και σήμερα, εδώ και τώρα, γιατί αυτό αποτελεί πραγματική ανάγκη για την κοινωνία μας. Γιατί το αναπτυξιακό μοντέλο που υλοποίησαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι συγκυβερνήσεις τους μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή, θα σταθεί στο πλευρό κάθε προσπάθειας που αποδεδειγμένα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μνημονιακές πολιτικές, να δώσει ένα όραμα ζωής στο κόσμο που υποφέρει και ένα νέο παραγωγικό πρότυπο στην οικονομία της περιφέρειας και της χώρας.
Καλή δύναμη και συνέχεια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου