Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Επιβράβευση λεηλασιών δημόσιας γης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Στην απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτησή μου (2991/22-10-2013) για τις παράνομες παραχωρήσεις δημόσιας γης, στα πλαίσια του από 24/4/1985 Π.Δ.(Δ΄239) και του ν.4061/2012, για στεγαστική αποκατάσταση πολιτών διαπιστώνεται ότι η λεηλασία της δημόσιας γης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αλλά και επιβραβεύεται κιόλας.

Αναφέρεται και μάλιστα προκλητικά στην απάντηση:
«Η Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της οικείας Περιφέρειας είναι αρμόδια να ανακαλεί τις αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων λόγω παράβασης των όρων του εν λόγω Π.Δ/γματος.

Σε σεμινάρια που διοργανώθηκαν σε Περιφέρειες της χώρας σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4061/12, επισημάνθηκε στους υπαλλήλους των Περιφερειών της χώρας που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) η υποχρέωσή τους να πραγματοποιήσουν αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης. Επιπλέον, στην αριθμ. 1337/52879/24.4.2013 εγκύκλιο του Γεν. Γραμματέα, παρέχονται στις υπηρεσίες των Περιφερειών οδηγίες για την προστασία των ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχετικά με τον αριθμό των οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί, τον έλεγχο που έχει διενεργηθεί και τις τυχόν ανακλήσεις, παρατίθενται τα κάτωθι στοιχεία (που προέρχονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών) από τα οποία προκύπτει μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας ως προς την τήρηση των όρων παραχώρησης.



Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης, βάσει του προαναφερθέντος Π.Δ/γματος, των περιπτώσεων, στις οποίες οι δικαιούχοι δεν τήρησαν τους όρους παραχώρησης, επισημαίνεται ότι, επειδή το ποσοστό των δικαιούχων, οι οποίοι δεν τήρησαν τους όρους παραχώρησης, είναι μεγάλο και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων, σε περίπτωση ανάκλησης των σχετικών αποφάσεων των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων από τις οικείες Επιτροπές Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, οι Περιφερειάρχες ζήτησαν τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Κατόπιν αυτού, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί οριστικά το θέμα.».

Δηλαδή με απλά λόγια θα παραχωρηθούν, χωρίς καμία αιτιολόγηση και κυρίως εξατομίκευση, 17.765 οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα, γιατί η Δημόσια Διοίκηση δεν φρόντισε να υπερασπιστεί τη δημόσια γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου