Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΠΑ αγροτών από τη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την τελευταία περίοδο στις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) εμφανίζεται πολύ μεγάλη χρονική καθυστέρηση από την υποβολή του αιτήματος και των παραστατικών για την επιστροφή  του Φ.Π.Α. των αγροτών μέχρι την απόδοσή του.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ΔΟΥ Χαλκίδας, όπου οι επιστροφές, ενώ τις προηγούμενες χρονιές γίνονταν το πολύ σε 3 μήνες τη φετινή χρονιά η καθυστέρηση ξεπερνά τους 7 μήνες .
Σήμερα όμως οι αγρότες της Εύβοιας βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα άλλο γεγονός: Η ΔΟΥ Χαλκίδας δεν κάνει αποδεκτές τις ποσότητες που αναγράφουν τα φορολογικά παραστατικά, ούτε βέβαια και του αντίστοιχου ΦΠΑ, επικαλούμενη δύο βασικούς λόγους:
Α)γίνεται σύγκριση με τις δηλωμένες εκτάσεις στον ΟΣΔΕ, που τις περισσότερες φορές είναι λιγότερες από τις πραγματικές, αφού δεν υπάρχουν για όλες δικαιώματα προς επιδότηση και
Β)γίνεται σύγκριση με τις ποσότητες αποδόσεων που έχουν αποδεχτεί με το σύστημα αντικειμενικής φορολόγησης για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος, που είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Επειδή το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω είναι όχι μόνο η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, αλλά και η τεράστια απόσταση μεταξύ του αιτούμενου ποσού ΦΠΑ και του αποδεκτού προς επιστροφή, από τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1)Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών στη ΔΟΥ Χαλκίδας.
2)Τι προτίθενται να πράξουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ των πραγματικών ποσοτήτων που αναγράφουν τα φορολογικά παραστατικά των αγροτών κι αυτών που προκύπτουν από το σύστημα της αντικειμενικής φορολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου