Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων και η πολιτική αντιμετώπισής της αφανίζουν την κτηνοτροφία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Βουλή ανέφερε ότι «το πρώτο κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα καταγράφηκε στις 14 Αυγούστου στο Βόρειο Έβρο».
Η αλήθεια είναι διαφορετική, αφού τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τρεις μήνες νωρίτερα αλλά δεν δηλώθηκαν και ότι από την πρώτη στιγμή λήφθηκαν μεν μερικά μέτρα αλλά δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η νόσος, αντί να περιοριστεί, εξαπλώθηκε σε όλη τη Θράκη, την Αν. Μακεδονία έως και τη Λέσβο.

Λόγω της αναποτελεσματικότητας των μέτρων και της σοβαρότητας της κατάστασης συγκλήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, τρεις μήνες μετά από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη όπου ζητήθηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ανέφερε επίσης ότι «έχουν εξευρεθεί οι αναγκαίοι πόροι προκειμένου να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να σταβλίζουν τα ζώα τους και στόχος είναι, για τα ζώα που σφάζονται, οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις πραγματικές τιμές, προκειμένου ο κτηνοτρόφος να ξαναφτιάξει το κοπάδι του».
Όμως τα 60 με 100 ευρώ που δίνονται για τα ζώα που θανατώνονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ τα 10 ευρώ ανά ζώο για το σιτηρέσιο 21 ημερών, ώστε να «κλείσει» το κοπάδι του ο κτηνοτρόφος στο στάβλο, δεν επαρκούν.

Επιπλέον των παραπάνω, η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και απώλεια εισοδήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την περίοδο που θανατώθηκαν τα περισσότερα ζώα εγκυμονούσαν και στη συνέχεια θα ξεκινούσε η γαλακτική περίοδος, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να απολέσουν τα έσοδα από την πώληση του γάλακτος και των αρνιών/κατσικιών.
Στη δυσχερή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και του εισοδήματός τους καθιστά αδύνατη και την εκπλήρωση των διάφορων οικονομικών υποχρεώσεών τους, είτε προς τις τράπεζες, είτε προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επειδή:
  • Τα μέτρα που λήφθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ήταν αναποτελεσματικά και οι κτηνοτρόφοι υφίστανται τις  επιπτώσεις της νόσου, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
  • Το ύψος των αποζημιώσεων τόσο για την απώλεια και την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου όσο και για τη σίτιση των ζώων, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στους στάβλους, δεν καλύπτουν τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι κτηνοτρόφοι.
  • Η δυσχερής οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων σε συνδυασμό με τη μικρή προκαταβολή που δίνεται δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην ανασύσταση των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πολλοί από αυτούς να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία.
  • Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΑΑΤ προβλέπουν μόνο χρηματικές αποζημιώσεις για την ανασύσταση των κοπαδιών και την σίτισή τους, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για τα υπόλοιπα οικονομικά προβλήματα που τους δημιουργούνται.
  • Ο αφανισμός της κτηνοτροφίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα τόσο στην τοπική παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και στη λοιπή επαγγελματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την κτηνοτροφία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Προτίθεται να χορηγήσει στους κτηνοτρόφους επιπλέον οικονομική ενίσχυση, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα πρόσθετα έξοδα που έφερε η ευλογιά και να παραμείνουν στην κτηνοτροφία;
  2. Με ποια επιπλέον μέτρα θα ενισχύσει τους κτηνοτρόφους, που απώλεσαν τα κοπάδια τους και το εισόδημα από αυτά;
  3. Προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση των υποχρεώσεων των παραγωγών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου