Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.

Τοποθέτηση του Β.Αποστόλου για τη φορολογία στον αγροτικό χώρο.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλοι θεωρούν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Κυβέρνηση υιοθέτησε στην εισοδηματική της πολιτική, τη φορολογική επιδρομή στο αγροτικό εισόδημα και στην αγροτική περιουσία. 

Από το 2014 αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογούνται οι αγρότες, ακόμα και εκείνοι που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, αφού καλούνται πλέον να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Ως βάση δε για τον υπολογισμό του φόρου θα αποτελούν τα τιμολόγια αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

Η τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, που αποφάσισε η Κυβέρνηση, για ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ενίσχυση στοχεύει στην αφαίμαξη του μέσου αγροτικού εισοδήματος που δεν ξεπερνά το 40% του μέσου εισοδήματος των Ελλήνων, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή του. Το κρίσιμο σημείο είναι ο προσδιορισμός του καθαρού αγροτικού εισοδήματος μια και έτσι όπως ρυθμίζεται δεν γίνεται καμιά αναφορά ότι αποτελεί οικογενειακό εισόδημα , ούτε ότι υπάρχουν δαπάνες , αποσβέσεις κ.λ.π.

Για το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και να εξεταστεί το ζήτημα, βάζοντας όλες τις παραμέτρους που διέπουν τον αγροτικό χώρο. Η θέση μας ξεκινά από τη βάση της ίσης φορολογικής αντιμετώπισης όλων των πολιτών . Βασική λοιπόν προσέγγισή μας είναι ο προσδιορισμός του αφορολόγητου καθαρού ατομικού εισοδήματος και για τους αγρότες, που είναι 12.000 Ευρώ, όπως και για τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες. Αυτό μετά από επεξεργασία με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου της αγροτικής δραστηριότητας μεταφράζεται σε ένα ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα που κινείται από 24.000 ευρώ έως …30.000 ευρώ .

Αυτό το εισόδημα δεν αφήνει φορολογητέο ποσό και συνεπώς μπορεί να μείνει εκτός της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων –εξόδων . Για εισόδημα πάνω από αυτά τα όρια να κρατούνται βιβλία με σαφή αναφορά τόσο στα μέλη της οικογενείας που εργάζονται ,όσο και στις συνολικές δαπάνες και αποσβέσεις και το καθαρό εισόδημα που προκύπτει να φορολογείται όπως των άλλων φορολογούμενων. Βεβαίως δεν πρέπει να γίνεται καμιά αναφορά στις κοινοτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, αφού και κατά την Ε.Ε. δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα. 

Ταυτόχρονα για τους αγρότες από το 2014 ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Επίσης, όπως ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, οι αγρότες θα κληθούν να προκαταβάλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος αλλά και ανάλογο τέλος επιτηδεύματος .

Αν στα παραπάνω να προσθέσουμε και την εισαγωγή στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και των ακινήτων που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα, τότε μιλάμε για μια επιβάρυνση, που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και αποεπένδυση που βιώνει ο χώρος, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η εκτός σχεδίου καλλιεργούμενη γη και τα ακίνητα που στεγάζουν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα αποτελούν εργαλεία για την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας κι ως τέτοια δεν μπορούν να υπολογιστούν ως φορολογητέα ύλη στον υπό σύσταση Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.

Δεν είμαστε λοιπόν κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν. Όμως πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό ότι κάθε φορά που οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επακολουθεί και μια δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και της Υπαίθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου