Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Νομοθετικές παρεμβάσεις για υψηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα! (*)

(*) άρθρο του Πουλακίδα Κώστα την Αυγή 06.05.2014


Οι κυβερνήσεις, που κόπτονται να πέσουν οι τιμές στις λαϊκές αγορές, νομοθετούσαν υπέρ των χονδρεμπόρων της Λαχαναγοράς του Ρέντη "διασφαλίζοντας" ότι οι τιμές σε όλη την Αττική θα είναι υψηλές, όπως και τα κέρδη των χονδρεμπόρων. Αυτό αποδεικνύει η υπόθεση "Τυποποιητήρια Θήβας Α.Ε.", που ξεκίνησε το 1994 και ακόμη δεν έχει λυθεί, αν και δικαιώθηκαν ακόμη και από την Ε.Ε. Την επιχείρηση στήριξε όλα αυτά τα χρόνια της ταλαιπωρίας ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία και ερωτήσεις στη Βουλή.

Τα "Τυποποιητήρια Θήβας" ξεκίνησαν το 1994 από τον επιχειρηματία Γιάννη Μπαρακάκο με αντικείμενο τη συντήρηση και συσκευασία πατάτας και κρεμμυδιών. Στόχος του επιχειρηματία ήταν να πουλά χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα, ώστε να είναι φθηνότερα. Όμως τον Νοέμβριο του 1994 ο τότε υφυπουργός Εμπορίου Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αγορανομική διάταξη (χωρίς να έχει υπηρεσιακή εισήγηση…) απαγόρευσε την πώληση πατάτας, κρεμμυδιών και σκόρδων σε όλη την Αττική αν πρώτα δεν περάσουν από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη.

Αν δεν υπήρχαν τα σκόρδα, θα έμοιαζε με μία φωτογραφική αγορανομική διάταξη… Επισημαίνεται ότι από το 1994 τα "Τυποποιητήρια Θήβας" ζητούσαν να πάρουν μαγαζί στη Λαχαναγορά, αλλά έπαιρναν αρνητικές απαντήσεις. Ουσιαστικά η διάταξη Χρυσοχοΐδη απαγόρευσε στα "Τυποποιητήρια Θήβας" να πωλούν φθηνά και χωρίς μεσάζοντες και τα οδήγησε στο κλείσιμο.

Από τότε άρχισε ένας αγώνας να ανατραπεί η απόφαση Χρυσοχοΐδη. Υπουργικές αποφάσεις (Γ. Μωραΐτη), πρωτοβουλίες υπουργών (Β. Παπανδρέου, Δ. Σωτηρλή, Γ. Τσιτουρίδη), διαβεβαιώσεις υπουργών (Στ. Τζουμάκας, Γ. Ανωμερίτης) προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά η επίλυση ήταν… ημιτελής.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου κατέθεσε δύο ερωτήσεις στη Βουλή. Όλοι οι υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει επίλυση ύστερα από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Συνυπέγραψε και τροπολογία μαζί με τους Γ. Κατσιμπάρδη, Π. Κρητικό, Λ. Αποστολίδη, Αλ. Ακριβάκη.

Το θέμα ήρθε το 2007 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ομόφωνα δικαίωσε τον Γ. Μπαρακάκο. Το ίδιο έκανε και η Κομισιόν, στην οποία προσέφυγε χάρις στον δικηγόρο Γ. Σταμούλη, που αφιλοκερδώς παρείχε τις νομικές του συμβουλές. Τον Φεβρουάριο του 2011 η Κομισιόν ζήτησε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην εγκατάσταση στη Λαχαναγορά, κάτι που υλοποιήθηκε με τον νόμο 3982/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου