Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ» (*)

Ο βουλευτής Ευβοίας θεωρεί ότι το κόμμα του πρέπει να αναζητήσει «τις κοινωνικές συμμαχίες που θα το βοηθήσουν να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές»

(*) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Β.Αποστόλου στον ΣΠΥΡΟ ΚΑΡΑΛΗ
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 6/7/2014

Να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ χάριν των συμμαχιών κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά ούτε να αναζητήσει «αριστερόσημα», επισημαίνει ο Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας πως το κόμμα του οφείλει να πορευτεί με το λαό προς την αυτοδυναμία.


Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η συμπόρευση δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τη σημερινή οργανωτική συγκρότηση και δομή του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό -όπως σημειώνει- χρειάζονται βαθιές αλλαγές.
* Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σάς έδωσαν μια καθαρή νίκη. Γιατί την επομένη σάς χτύπησε και πάλι ο ιός της εσωστρέφειας;
- Οντως οι ευρωεκλογές έστειλαν μήνυμα επιβράβευσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ που αντιμάχεται τις μνημονιακές πολιτικές και καταδίκης προς τα κόμματα που τις υπηρέτησαν. Ταυτόχρονα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε κι ένα άλλο μήνυμα, αυτό της ανάγκης να δημιουργήσει εκείνες τις συμμαχίες που θα απαντήσουν στο ερώτημα της επόμενης ημέρας, με ποιους θα κυβερνήσει. Οφείλαμε όμως να κάνουμε και την αυτοκριτική μας στα αρμόδια όργανα, όπως και έγινε, γιατί δεν μπορέσαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές να διεισδύσουμε περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες.
Λάθος σύνθημα
* Τι σας εμπόδισε και δεν τα καταφέρατε;
- Βασικά ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίσαμε τις εκλογές, τόσο με το σύνθημα «τρεις κάλπες, μία επιλογή» όσο και με το δημοψηφισματικό χαρακτήρα που τους προσδώσαμε, αλλά και η αδυναμία έως αντίδραση των οργανώσεών μας να συμπορευθούν με δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονταν από άλλους κομματικούς χώρους. Μπορώ να σας πω, επειδή έζησα προσωπικά την εμπειρία των περιφερειακών εκλογών ως υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ότι συμφωνήσαμε και συμπορευθήκαμε, αν και με δυσκολίες, με αρκετούς, με άλλους δεν συμφωνήσαμε, αλλά σίγουρα δεν μπήκαμε στη λογική υποσχέσεων, ανταλλαγμάτων και συναλλαγών. Αυτό δεν το θέλουμε σε κανένα επίπεδο της πολιτικής μας συμπεριφοράς και δεν το επιτρέψαμε ούτε και σ' αυτή την περίπτωση. Εγινε σαφές πάντως και σε μας ότι στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών οι μηχανισμοί και οι αλληλοεξυπηρετήσεις είναι ακόμα παράγοντες υπολογίσιμοι στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Κι αυτό δυστυχώς δεν καταφέραμε να το αντιμετωπίσουμε.
* Εκφράστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή δύο απόψεις, της μειοψηφίας για συνεργασία μόνο με την Αριστερά και της πλειοψηφίας για αμφίπλευρη συνεργασία. Εσείς με ποια άποψη συμφωνείτε;
- Η πολιτική συγκυρία δεν ευνοεί συμμαχίες σε επίπεδο κορυφής, αφού δύσκολα μπορούν να διαμορφωθούν τόσο προς τα αριστερά, με το ΚΚΕ να κρατά στάση αρνητική ώς εχθρική -βίωσα ως υποψήφιος τη φράση «πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αποστόλου»- όσο και προς το Κέντρο, με το ΠΑΣΟΚ να αναζητά την αποτίναξη των ευθυνών του για τις γνωστές σε όλους πολιτικές του, αν και πλέον έχει γίνει ο βασικότερος εκφραστής του Μνημονίου. Οι λοιπές προοδευτικές δυνάμεις εμφανίζονται μπερδεμένες και κατακερματισμένες, χωρίς το ειδικό βάρος και το έρεισμα που απαιτεί η πολιτική συγκυρία. Ούτε βεβαίως αναφέρομαι σε επικοινωνιακές συνυπάρξεις, σαν αυτές του ημιωρόφου του «Τιτάνια». Τι μένει λοιπόν; Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεδομένη χρονική στιγμή να αναζητήσει τις συμμαχίες εκείνες που θα τον βοηθήσουν να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές.
* Πώς θα προκύψουν αυτές οι συμμαχίες;
- Αν αξιοποιήσουμε το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών αλλά και των ευρωεκλογών, που δείχνει την τάση ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι αναγνωρίζουν σε μας τη δύναμη σταθερότητας που μπορεί να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε τρόπους συμπόρευσης με αυτό τον κόσμο χωρίς να αποτελέσουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ούτε να αναζητούμε αριστερόσημα.
* Οταν αυτή η άποψή σας δεν υλοποιήθηκε στις πρόσφατες εκλογές, πώς θα τα καταφέρετε τώρα;
- Η συμπόρευση που προανέφερα δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τη σημερινή οργανωτική συγκρότηση και δομή του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται νέα οργανωτικά σχήματα με χαλαρή συνοχή και συγκεκριμένη στόχευση, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα προστασίας της δημόσιας περιουσίας, κοινωνικής αλληλεγγύης κ.λπ. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βασικό μοχλό τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στήσαμε τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε επίπεδο περιφερειών. Εκεί βρεθήκαμε με πολλούς πολίτες που θέλουν να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν σε συμμαχίες και πρωτοβουλίες που θα δραστηριοποιούνται βασικά στις τοπικές κοινωνίες. Η περίπτωση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ» δείχνει το δρόμο.
* Μπορείτε να γίνετε μόνο με αυτές τις συμμαχίες τόσο ελκυστικοί ώστε να διεκδικείτε και αυτοδυναμία;
- Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή έντονων πολιτικών ζυμώσεων και πολιτικής ωρίμανσης και των πολιτών και των κομμάτων. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκανε ακόμα πιο σαφές ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει το λαϊκό έρεισμα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική εκείνη δύναμη που έχει αναλάβει την ευθύνη να φέρει την Αριστερά στην εξουσία. Αν οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς δεν είναι έτοιμες, η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, με τη δέσμευση βέβαια από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε μια τέτοια περίπτωση το πρώτο ν/σ που θα φέρει στη Βουλή θα είναι η απλή αναλογική.
Τέρμα στην καταστροφή
* Ζητάτε επίμονα και εκλογές. Πώς θα πετύχετε το στόχο σας, όταν ακόμη αναζητείτε εταίρους;
- Εχουμε πει κατ' επανάληψη ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει το καταστροφικό της έργο. Αυτή είναι η άποψή μας και αυτήν εκφράζουμε με κάθε τρόπο. Ούτε εμείς επιθυμούμε να βάζουμε τον κόσμο στη διαδικασία των εκλογών κάθε τόσο, δεν υπάρχει ωστόσο άλλος τρόπος για να εκφράσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική. Είναι γεγονός βέβαια ότι η εποχή δεν ευνοεί την αυτοδυναμία, αποτελεί όμως τη μόνη κυβερνητική απάντηση στη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ας το αναλογιστεί και ο ελληνικός λαός αυτό.
* Και μια τελευταία ερώτηση. Αντιδράσατε για το γήπεδο της ΑΕΚ και μάλιστα διαφωνώντας ριζικά με την αρχική πρόταση του κόμματός σας. Δεν αισθάνεστε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα;
- Οι θέσεις μου σε περιβαλλοντικά ζητήματα και δη σε αυτά της δασοπροστασίας ως πολίτη και έπειτα ως πολιτικού, παραμένουν αταλάντευτες. Δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος στην καταστροφή, έστω κι ενός τ.μ. του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και μάλιστα αδιαφορώντας και για το κερασάκι των 20 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου