Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Κίνδυνος για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από Μεσογειακή, Δρεπανοκυτταρική, και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία η κατάργηση χώρων στις Μονάδες περίθαλψης του Γ.Ν. Καλαμάτας και Γ.Ν. Χαλκίδας.

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών  που εντέλλεται από την τρόϊκα να εφαρμόσει η κυβέρνηση υφίστανται οι ασθενείς που πάσχουν από Μεσογειακή, Δρεπανοκυτταρική, και Μικροδρεπανοκυτταρική  Αναιμία αφού μετά από την μείωση του ιατρικού προσωπικού στις Μονάδες παρακολούθησης τους, στα Γ.Ν. Καλαμάτας και Χαλκίδας βλέπουν να συρρικνώνονται  και οι χώροι αυτών.
Σε επιστολές των:
- Ε.Σ.Α.με.Α Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
- ΠΑ.Σ.Π.Α.Μ.Α Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή    Αναιμία
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΑΥΤΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
προς τον υπουργό υγείας, την υφυπουργό υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αναφέρεται η μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και την λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας (Μ.Μ.Ε.)
Στην Μονάδα του νοσοκομείου της Καλαμάτας όπου εξυπηρετούνται τριάντα πέντε (35) ασθενείς (και σε περιόδους αιχμής 40 και πλέον) τονίζεται η έλλειψη ιατρικής κάλυψης, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτήν, τα οποία έχουν αναφερθεί από τον σύλλογο και από τον υπεύθυνο γιατρό της Μονάδας, με κυριότερο αυτό της έλλειψης υπεύθυνου καρδιολόγου όπου οι ασθενείς αναγκάζονται και καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς γιατί οι καρδιολογικές επιπλοκές στην μεσογειακή αναιμία είναι η πρώτη αιτία θανάτου.
Ο χώρος της μονάδας έχει συρρικνωθεί καθώς η λειτουργία του τμήματος έχει επεκταθεί καλύπτοντας και άλλες κατηγορίες ασθενών με αιματολογικά προβλήματα. Πρόσφατα έπεσαν στην αντίληψη του συλλόγου χωροταξικές αλλαγές που επιχειρούνται στην μονάδα και μετά από συνάντηση που είχαν με τον διοικητή του νοσοκομείου τους επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει πρόθεση για μελλοντική ολική αναδιάταξη όλων των χώρων της Μονάδας.
Ο σύλλογος διαμαρτύρεται έντονα για τις αλλαγές που επιχειρούνται και θεωρεί ότι στόχος είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του χώρου της μονάδας και μάλιστα με πλάγιο τρόπο θέτοντας τετελεσμένα με την εκπόνηση μελετών κλπ
Επίσης στην μονάδα παρακολούθησης των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία στο Γ.Ν. της Χαλκίδας μεταγγίζονται τουλάχιστον δέκα (10) ασθενείς και παρακολουθούνται άλλοι ενενήντα (90) πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία. Και εδώ όπως στο νοσοκομείο της Καλαμάτας παρακολουθούνται και άλλοι ασθενείς πάσχοντες από ογκολογικές ή αιματολογικές παθήσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειψη επαρκούς και ξεχωριστού χώρου για την πραγματοποίηση των μεταγγίσεων των Θαλασσαιμικών.
Παρά την δέσμευση από τον Διοικητή του νοσοκομείου στον  ΠΑ.Σ.Π.Α.Μ.Α (Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή    Αναιμία) ότι θα παραχωρηθεί ο διπλανός θάλαμος  για τις ανάγκες της νοσηλείας των ασθενών, όλως αιφνιδίως και χωρίς την ενημέρωση των πασχόντων και κυρίως του υπεύθυνου γιατρού, ο σύλλογος πληροφορήθηκε την παραχώρηση του στις διοικητικές υπηρεσίες για να στεγάσει μέρος των διοικητικών υπαλλήλων που μέχρι σήμερα στεγάζονταν σε άλλο χώρο.
Το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου ΥΑ Αριθμ. Υ4α/οικ 149906 (ΦΕΚ Β’/2267/28/11/2007) ορίζει ότι «… οι μονάδες  Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου θα πρέπει να είναι χωροταξικά ανεξάρτητες, να είναι αποκλειστικής χρήσης με μέγεθος ανάλογο του αριθμού των ασθενών που εξυπηρετούνται, το εμβαδόν του κυρίου χώρου μεταγγίσεων να μην μικρότερο από 7 τμ ανά μεταγγιζόμενο κρεβάτι…»
Επειδή, η παραβίαση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την χωροταξική διάταξη των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου, μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Επειδή, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς.
Επειδή η οποιαδήποτε χωροταξική μετατροπή των χώρων περίθαλψης ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία, χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου γιατρού και των ίδιων των ασθενών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου:
Α) Να εφαρμοσθεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την χωροταξική διάταξη των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου, και ειδικά για τις μονάδες των νοσοκομείων Καλαμάτας και Χαλκίδας.
Β) Να καλυφθούν οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας, και ειδικά για την έλλειψη καρδιολόγου στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου του νοσοκομείου της Καλαμάτας.
Γ) Να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη  του υπεύθυνου γιατρού και των ίδιων των ασθενών για την οποιαδήποτε μετατροπή των χώρων περίθαλψης ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου