Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Β. Αποστόλου: Κυβέρνηση και Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ρωσικό εμπάργκο.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής Ευβοίας, συντονιστής ΕΕΚΕ αγροτικών θεμάτων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα 11/8/2014 το Νομό Ημαθίας.

Συναντήθηκε και ενημερώθηκε με αγρότες παραγωγούς και φορείς του αγροτικού χώρου για την κατάσταση που επικρατεί μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα νωπά αγροτικά προϊόντα και μετέφερε ακόμη μια φορά τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα τους για τη διάθεση της παραγωγής τους.
Αργότερα συμμετείχε στη σύσκεψη των παραγωγών και των εξαγωγέων φρούτων της Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας, όπου κατέθεσε μεταξύ των άλλων τις παρακάτω προτάσεις:

«Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους:
Να αναλάβει τις ευθύνες της η Ε.Ε., αναθεωρώντας τη στάση της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Δυστυχώς εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά. Δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ενδέχεται το εμπάργκο στα τρόφιμα να είναι το πρώτο βήμα για χειρότερες καταστάσεις.
Να αναλάβει τις ευθύνες της και η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτά που έπρεπε η Κυβέρνηση να κάνει ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, οφείλει να τα κάνει, έστω και τώρα, δηλαδή να διαφωνήσει ανοιχτά με τα μέτρα της Ε.Ε. και να δεσμευτεί ότι θα θέσει το θέμα της συνολικής στάσης της Ε.Ε. στο ζήτημα της Ουκρανίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
Επίσης να δεσμευτεί για την αποζημίωση της παραγωγής που δεν θα διατεθεί, είτε από Ευρωπαϊκούς Πόρους (γι αυτό έπρεπε η σύνοδος των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει μετά από αίτημά της νωρίτερα), είτε από εθνικούς πόρους.

Εμείς δεν συμφωνούμε να συνδεθεί η αποζημίωση με την απόσυρση σε χωματερές, αφού λίγα είναι τα νωπά προϊόντα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αναγκαστικά θα καταστραφούν, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διοχετευθούν είτε προς χυμοποίηση, είτε με ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και των δομών αλληλεγγύης, να διατεθούν σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η διάθεση μιας παραγωγής αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων Ευρώ... είναι και η απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς των ελληνικών ποτών και τροφίμων.
Δυστυχώς δε έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μέσα από τη Διπλωματία της αγοράς, όπου η απουσία μας είναι πασιφανής, κι όχι της ελεημοσύνης που επιδίδεται σήμερα. Το 1,5% των αγροτικών προϊοντών του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιταράκη, ασφαλώς και δεν έχει καμιά σχέση με το 50% της Ημαθίας.
Να αναλάβουν επίσης τις ευθύνες και οι Ευρωβουλευτές μας όλων των πολιτικών κομμάτων, αναδεικνύοντας το πρόβλημα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εμείς όχι μόνο συμπαραστεκόμαστε στους παραγωγούς αλλά και δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα, αφού αποτελεί μια σημαντική διέξοδο για την επιβίωση της περιοχής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου