Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση Β.Αποστόλου για τις κυρώσεις συμβάσεων Υδρογονανθράκων.



Παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Βαγγέλη Αποστόλου, και συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων της Κ.Ο., στην Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα: 
Κύρωση Συμβάσεων μεταξύ Ελλάδας & πετρελαιοειδών εταιρειών για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας& εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων.

«Κύριε Υπουργέ, νομίζω πως δεν διαφωνήσετε με την άποψή μου ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις υποθηκεύουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας. Εσείς θεωρείτε ότι είναι επιτυχής η εκμετάλλευση που συμφωνήσατε, εμείς τη θεωρούμε ληστρική τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση. Στην άποψη, όμως, ότι έπρεπε να γίνει μια ουσιαστικότερη συζήτηση για τις συγκεκριμένες συμβάσεις, νομίζω πως σας αδικεί και εσάς η όλη διαδικασία, από την Επιτροπή μέχρι σήμερα, και θα έλεγα ότι έτσι κι αλλιώς υπήρχε η δυνατότητα, και από πλευράς Ολομέλειας της Βουλής, μετά από λίγες μέρες, να γίνει η σχετική συζήτηση. 

Ιδιαίτερα, όμως, κύριε Υπουργέ, αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό από εμάς είναι γιατί βιάζεστε και για τα υπόλοιπα. Έχετε, δηλαδή, προκηρύξει ήδη άλλες είκοσι τρεις συμβάσεις, που πραγματικά αναρωτιέμαι, δεν μπορούσατε να αναμείνετε λίγο, τουλάχιστον, να δούμε πώς θα πάνε αυτές οι συγκεκριμένες; Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για να βγούμε από πολλά. Κι εσείς βιάζεστε.

Ατυχής είναι και η νομοθετική σας παρέμβαση, διότι εμπλουτίζεται και με τροπολογίες που πραγματικά όχι απλώς δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά αφορούν πάρα πολλά ζητήματα. Προχθές το συζητούσαμε: Δεν μπορεί τώρα να έρχεται η ρύθμιση, όπως είπε προηγουμένως η συνάδελφός μου, για το Πάρκο Τρίτση, όταν πριν από λίγες μέρες συζητούσαμε για το Ρυθμιστικό της Αθήνας, κύριε Υπουργέ. Πρόκειται για ζητήματα, δηλαδή, τα οποία έπρεπε να συζητηθούν. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα του Πάρκου Τρίτση.

Εγώ, πραγματικά, πήρα το έναυσμα για να τοποθετηθώ σήμερα από μια τροπολογία δύο συναδέλφων, την οποία τρελάθηκα όταν την είδα. Είναι η έβδομη πρόταση για παράταση ενός νόμου ο οποίος έχει λήξει εδώ και χρόνια! Και έρχεστε και ζητάτε μια παράταση, όταν πάρα πολύ απλά –να συμφωνήσουμε όλοι- θα μπορούσε –κύριε Πρόεδρε, εσείς ξέρετε τον χώρο που αφορά- μέσα από δικαστικές διαδικασίες να οριστεί μια προσωρινή διοίκηση σε αυτές τις τρεις, τέσσερις, πέντε -όσες είναι- οργανώσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί.
Να δοθεί επιτέλους κι ένα μήνυμα, ότι εδώ εφαρμόζεται ο νόμος.
Εσείς σήμερα μπορεί να μην το δεχθείτε, αλλά φαίνεται ότι έρχεται σύντομα, διότι θα υπάρχει ένα πρόβλημα. Διότι θέλουν να το τακτοποιήσουν, υπηρετώντας συγκεκριμένες κομματικές σκοπιμότητες.

Εγώ θα σταθώ σε δυο-τρεις τροπολογίες που θεωρώ ότι εμπεριέχουν φωτογραφικές διατάξεις και σας αδικούν. Παραδείγματος χάριν, η περίπτωση των φωτοβολταϊκών τόξων. Τι είναι αυτό το «κατ’ εξαίρεση», «κατά παρέκκλιση» κ.λπ.; 
Κύριε Υπουργέ, για το συγκεκριμένο ζήτημα των φωτοβολταϊκών πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση. Διότι επιτρέψτε μας να έχουμε αμφιβολίες για το τι κρύβεται από πίσω. Ξέρουμε περιπτώσεις, αλλά δεν θέλουμε να τις αναφέρουμε. 

Δεύτερο κομμάτι, που πραγματικά ήθελε κι αυτό μια διεξοδικότερη συζήτηση, είναι αυτό με τα καταδυτικά πάρκα. Τι είναι αυτές οι ρυθμίσεις που λένε ότι μπορούν και χερσαίες εγκαταστάσεις να νομιμοποιηθούν, να χρησιμοποιηθούν, για άλλους σκοπούς, τουριστικούς;
Προχθές συζητούσαμε με το Υπουργείο Τουρισμού όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση με παραλίες, με χωροθετήσεις κλπ. Επιτέλους, δεν θα πρέπει όλα αυτά να αντιμετωπίζονται ενιαία; 
Υπάρχουν κι άλλες τροπολογίες, όπως παραδείγματος χάρη, αυτή για τα ευαγή ιδρύματα. Τι είναι αυτή η τροπολογία; Μήπως αφορά συγκεκριμένο ευαγές ίδρυμα που ουσιαστικά έρχεστε «φωτογραφικά» να ρυθμίσετε ζητήματά του; Αυτά θα είχαν πραγματικά μια αξία, διότι όταν λέτε ότι αγγίζετε γη υψηλής παραγωγικότητας, δεν είναι απλό το θέμα. 

Κύριε Πρόεδρε, εσείς ξέρετε, ειδικά αυτήν την ώρα αν δεν προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας, είμαστε χαμένοι. Άρα, απ’ αυτήν την άποψη αδικείτε και τις ρυθμίσεις στις τροπολογίες που έρχονται -γιατί δεν γίνεται διεξοδική συζήτηση- αλλά αδικείτε και περιπτώσεις όπου θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, όπως αυτή που αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο συμφωνούμε -ουαί και αλίμονο- διότι έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Όλη όμως η διαδικασία σας αδικεί, επαναλαμβάνω, αυτό που νομοθετικά φέρνετε. Θα σας έλεγα, τουλάχιστον αυτές τις τροπολογίες που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, πάρτε τες πίσω για να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση αργότερα, όταν έρθουν ανάλογα νομοσχέδια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου