Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ.

Στους διαδρόμους του ΤΕΙ Χαλκίδας
Στους διαδρόμους του ΤΕΙ Χαλκίδας

Την Παρασκευή 19/9 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) Στερεάς Ελλάδας και το Γιώργο Ακριώτη, αντιπρόεδρο του (Π.Σ.), επισκέφτηκε, μετά από πρόσκληση των εργαζομένων στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στη Χαλκίδα.

Η αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψή της στους χώρους εκπαίδευσης και διοίκησης διαπίστωσε την πρωτοφανή εγκατάλειψη του ιδρύματος και την έλλειψη στοιχειωδών ενεργειών συντήρησης των χώρων εκπαίδευσης και διαμονής των φοιτητών. 
Πάνω όμως από όλα διαπίστωσε την πλήρη παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγιεινής και καθαριότητας. 
Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη (τα λύματα του φεύγουν χωρίς επεξεργασία), οι τουαλέτες δεν λειτουργούν, ενώ από εργαζόμενους καταγγέλθηκε ότι ήδη 4 άτομα του διοικητικού προσωπικού έχουν προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες. Δηλαδή η κατάσταση από πλευράς επικινδυνότητας για την υγεία των φοιτητών και των εργαζομένων αγγίζει τα όρια των επιδημιών. 

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο στις εικόνες που αντίκρισε η αντιπροσωπεία. Καταγγέλθηκαν και πράξεις και παραλείψεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής διοίκησης για την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων διοικητικού, εκπαιδευτικού και τεχνικού χαρακτήρα και τη προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι συμβάσεις φύλαξης και καθαριότητας του χώρου υλοποιούνταν με ευθύνες των διοικήσεων πλημμελώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση φύλαξης κόστους 33.000 ευρώ το μήνα που προέβλεπε 12 φύλακες απασχολούσε μόνο 2, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει κλοπές υλικών και καταστροφή εγκαταστάσεων (χαρακτηριστικά αναφέρεται η κλοπή περιμετρικά 1500 μέτρων καλωδίου φωτισμού με κόστος επανατοποθέτησης περίπου 30.000 ευρώ), όπως και ότι η σύμβαση καθαριότητας που είχε κόστος 75.000 ευρώ απασχολούσε το 1/5 μόλις του απαιτούμενου προσωπικού που προέβλεπε.

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων κ. Ν. Χασάνδρας που παραβρέθηκε στις συναντήσεις τόνισε ότι από τη μεριά του Δήμου θα γίνει ότι είναι δυνατόν για την αρωγή και επίλυση των θεμάτων του ιδρύματος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βαγγέλης Αποστόλου επεσήμανε ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αναδείξει το θέμα και να ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους για την άμεση επίλυση πρώτα των επειγόντων ζητημάτων που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία (έχει ήδη καταθέσει σχετική αναφορά στη Βουλή) και αμέσως μετά όλων των υπολοίπων χρόνιων προβλημάτων, όπως είναι η ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία του ιδρύματος και η αναβάθμιση των σχολών του και του επιπέδου εκπαίδευσης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί μαζί με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικούς και τη τοπική κοινωνία μέσα και έξω από τη Βουλή και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας για την αλλαγή πορείας του ιδρύματος που σήμερα βρίσκεται εγκαταλειμμένο από τη πολιτεία και υπό κίνδυνο διάλυσης. 



Για το λόγο αυτό άμεσα θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, που είναι:

  1. η οργάνωση εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Χαλκίδας την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου στις 11 το πρωϊ, όπου με την παρουσία του συντονιστή των θεμάτων παιδείας της Κ.Ο. Βουλευτή Τάσο Κουράκη, θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για τα ζητήματα λειτουργίας των ΤΕΙ,
  2. η ανάδειξη των προβλημάτων λειτουργίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας, τη Δευτέρα στις 6 Οκτωβρίου»και 
  3. θα κοινοποιήσουμε το παρόν Δελτίο Τύπου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας προκειμένου να να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
*επισυνάπτονται φωτογραφίες από την επίσκεψη την Παρασκευή 19/9



Οι τουαλέτες στο ΤΕΙ Χαλκίδας
Κεντρικό Αμφιθέατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου