Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

«Για την εικόνα διάλυσης του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας ευθύνεται κυρίως η κυβέρνηση».



Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων»:


«Αγαπητοί συνάδελφοι, αν και ήταν στις προθέσεις μου να ασχοληθώ μόνο με την τροπολογία που αφορά την παρέμβαση του Υπουργείου στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, θα τοποθετηθώ και στην κατατεθείσα –πάρα πολύ σοβαρή- εκπρόθεσμη τροπολογία του Προεδρεύοντος στη Βουλή, του συναδέλφου Γιάννη Δριβελέγκα.
Και πραγματικά είναι ευκαιρία που ήρθε εδώ και ο Αναπληρωτής Υπουργός, οπότε θα μας απαντήσει στα ερωτήματα τα οποία εκ των πραγμάτων θέτει μία τροπολογία που ξεκινάει από παλιά, από το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 και μέχρι σήμερα. Οι εκπτώσεις σε βάρος της περιουσίας του δημοσίου καλύπτοντας σωρεία σκανδάλων που έχουν συντελεστεί στη συγκεκριμένη διαδικασία παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας, δεν έχουν απαντηθεί. 

Θα απαντήσετε, αλλά ας τοποθετηθώ πρώτα γιατί θεωρούμε την παρέμβαση που κάνει ο κύριος Υπουργός στο αυτοδιοίκητο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος απαράδεκτη. 
Όταν, κύριε Υπουργέ, ο προκάτοχός σας διόρισε το καλοκαίρι του 2013 τον Πρόεδρο που εσείς θέλετε να αποπέμψετε σήμερα, δεν υπήρχε τότε εκλεγμένο όργανο στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Όμως, από την άνοιξη του 2014 υπάρχει και είναι το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Οφείλατε, λοιπόν, να κάνετε μια εισήγηση στο Συμβούλιο, να επικαλεστείτε τους λόγους σας και να ζητήσετε από το Συμβούλιο να σας προτείνει λύση. Όχι μόνο δεν το επιθυμείτε αυτό, αλλά και η παρέμβασή σας την ύστατη στιγμή -μόλις πριν λίγο μας τη διανείματε- και επειδή υπάρχει καθολική αντίδραση αφαιρέσατε, λοιπόν, από την πρότασή σας τη λέξη «μέλος» αυτού που θέλετε να διορίσετε «διδακτικού». Και τι σημαίνει πολύ απλά;Ότι θα βάλετε κάποιον ο οποίος θα είναι έξω από το Ίδρυμα. Βεβαίως, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι ένας νέος εκλεκτός σας. Έχω επιστολές εδώ και του Συμβουλίου του Ιδρύματος, που σας λένε ότι πρέπει να αποσύρετε άμεσα τη συγκεκριμένη ρύθμιση και σε συνεννόηση με το Συμβούλιο του Ιδρύματος, μπορείτε σε μία εβδομάδα να προχωρήσετε σε εκλογές.

Εμείς πιστεύουμε ότι επιχειρείτε με την συγκεκριμένη παρέμβασή σας να μετατοπίσετε τα προβλήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που δεν είναι βεβαίως μόνο προβλήματα λειτουργίας, είναι και προβλήματα προστασίας της δημόσιας υγείας, προβλήματα προστασίας δημόσιας περιουσίας που πραγματικά αγγίζουν και τα όρια των ποινικών ευθυνών.

Βεβαίως, επιχειρείτε εσείς με αυτή τη διαδικασία να τις φορτώσετε στις πλάτες ενός ανθρώπου που για μας έχει και αυτός ευθύνες –για να είμαστε ξεκάθαροι- αλλά οι βασικότερες ευθύνες είναι της πολιτείας. Είναι δικές σας οι βασικότερες ευθύνες, γιατί τόσα χρόνια παρακολουθείτε ένα χάλι -όχι μόνο εσείς, αλλά ιδιαίτερα οι προκάτοχοί σας- που επικρατεί στο ΤΕΙ Χαλκίδας.

Ακούστε, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουν βουλιάξει τα δικαστήρια της Χαλκίδας από τις δίκες του ΤΕΙ. Έχει επικρατήσει να λέγεται πως ό,τι πρωτοκολλείται στα ΤΕΙ, επιζητείται ταυτόχρονα και ποινική αξιολόγηση. 
Σας διαβάζω έγγραφο που εστάλη από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στις 2 Ιουνίου 2014, το οποίο λέει: 
«Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε παραλάβει έως σήμερα περισσότερα από τετρακόσια και πλέον έγγραφα που αφορούν δικόγραφα, καταγγελίες, ενστάσεις, επιστολές…». Και αναρωτιούνται: Ένα επαρχιακό ειρηνοδικείο έχει λιγότερες από διακόσιες πενήντα τέτοιες υποθέσεις. 
Δεν είναι δυνατόν –ιδιαίτερα την προηγούμενη περίοδο- οι διδάσκοντες, αντί να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας, να βρίσκονται διαρκώς στα δικαστήρια είτε ως μηνυτές, είτε ως κατηγορούμενοι, είτε ως μάρτυρες. Δεν πάει άλλο. Και ξέρετε πού έχει καταλήξει όλη αυτή η ιστορία, κύριε Υπουργέ; 

Εγώ θα σας καταθέσω φωτογραφίες από επίσκεψη μου στις 19 Σεπτεμρβίου όπου πραγματικά θα δείτε αυτό το χάλι που υπάρχει. Και είναι μια κατάσταση για την οποία όλοι μας έχουμε ευθύνες. Είναι αδιανόητο. Υπάρχει φοβερό πρόβλημα για την υγεία των παιδιών, για την υγεία των διδασκόντων, για την υγεία ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας. Άρα, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας για αυτήν την κατάσταση. 
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Αποστόλου καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες φωτογραφίες, οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

Αντιδράσατε. Αργήσατε να αντιδράσετε. Όμως, η αντίδραση σας, κύριε Υπουργέ, μόνο και μόνο με τη σκέψη ότι ενδέχεται να δημιουργήσει κακό προηγούμενο στην εκπαιδευτική κοινότητα αντιλαμβάνεστε ότι άμεσα πρέπει να αποσυρθεί. Ξανασυζητήστε το με το Συμβούλιο του Ιδρύματος –υπάρχει η πρόταση τους- να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα σε εκλογές.
Από εκεί και πέρα, επιτέλους, υπάρχει περιφερειακή αυτοδιοίκηση, υπάρχετε εσείς, βρείτε μια λύση να καθαριστεί ο τόπος. Δηλαδή είναι τόσο φοβερό; Είναι δυνατόν να κινδυνεύει από επιδημίες η συγκεκριμένη περιοχή;

Έρχομαι στην τροπολογία που αφορά, πραγματικά, ένα προεδρικό διάταγμα του ’85, το οποίο έδωσε σε κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας οικόπεδα, βεβαίως με ορισμένες προϋποθέσεις. Εκεί λοιπόν, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημερωθεί τι έγινε, πού πήγαν, πόσα και με ποιες διαδικασίες ολοκληρώθηκε αυτό. Ήρθατε το 2012 φέροντας άλλη τροπολογία, παρατείνοντας έτσι όλα τα προηγούμενα που δεν μας απάντησαν ως προβλήματα. Έρχεστε τώρα πάλι και έχουμε ξανά τα ίδια. 
Εμείς θέλουμε ξεκάθαρα να μας πουν: Θα εξατομικεύσετε αυτές τις περιπτώσεις που λέτε ότι ουσιαστικά χαρίζετε τα συγκεκριμένα οικόπεδα; Εάν τις εξατομικεύσετε και πραγματικά, υπάρχουν οι λόγοι, τους οποίους επικαλείστε, δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συμφωνήσουμε. Βεβαίως, θα συμφωνήσουμε. 
Όμως, όταν έχουμε καταγγελίες –και τις έχουμε καταθέσει- ότι έχει γίνει σωρεία σκανδάλων και ότι πήραν τέτοια οικόπεδα κάτοικοι που δεν τα δικαιούνταν –και μάλιστα υπήρχαν από την πλευρά τους οι δυνατότητες και να χτιστούν και να πληρωθούν τα συγκεκριμένα οικόπεδα και δεν έγιναν, διότι μέσα σε αυτό το μπάχαλο και ιδιαίτερα σε αυτήν την καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας όλα εντάσσονται σε μια τέτοια τακτική- οφείλετε πραγματικά να μας δώσετε ουσιαστική απάντηση για το πώς έχει εξελιχθεί αυτή η διαδικασία.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου