Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία Αποστόλου για Τροπολογίες Υπουργείου Δικαιοσύνης: Αυθαίρετα κτίσματα&αδειοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων.




Ομιλία βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και Υπευθύνου Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ο., Βαγγέλη Αποστόλου, στη Βουλή την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου
 σχετικά με τις Τροπολογίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
Α) Επαναπροσδιορισμός των περιπτώσεων αυθαίρετων κτισμάτων, οι οποίες δεν υπάγονται στις διατάξεις της κείμενης σχετικής νομοθεσίας (ν. 4178/2013) για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.
Β) Ρυθμίσεις Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την απλούστευση της αδειοδότησης στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Ξεκινώ, κυρία Πρόεδρε, με την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία εξαιρούνται από τις διαδικασίες νομιμοποίησης αυθαίρετα για τα οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Η τροπολογία αυτή, έτσι όπως έρχεται, αποτελεί χονδροειδέστατο νομικό και πολιτικό κόλπο. Κι έκανε αυτήν την κίνηση το Υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί ήθελε να διασώσει να θεσμικό πλαίσιο των νομιμοποιήσεων των αυθαιρέτων…

Έκανε, λοιπόν, αυτήν την κίνηση το ΥΠΕΚΑ γιατί ήθελε να διασώσει το θεσμικό πλαίσιο των νομιμοποιήσεων των αυθαιρέτων που χωρίς τη συγκεκριμένη ρύθμιση κινδύνευε. Και φαίνεται ότι με την απόφαση που έγινε γνωστή χθες το βράδυ, το ακυρωτικό δικαστήριο όχι μόνο αποφάνθηκε θετικά για τη συνταγματικότητα του ν. 4178/2013 αλλά και ανταποκρίθηκε άμεσα. Το Υπουργείο, έτσι, εμφανίζεται ότι τηρεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι των δικαστών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη συζήτηση των αντίστοιχων προσφυγών πολιτών εναντίον του νόμου. 

Αυτό, όμως, που δεν αναφέρεται είναι ότι αφήνει στο απυρόβλητο χιλιάδες προκλητικά και κραυγαλέα κατεδαφιστέα αυθαίρετα, βίλες, ξενοδοχεία και κάθε είδους κτίσματα, που στο μεταξύ κατά το διάστημα εφαρμογής του νόμου, από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, έχουν ήδη τακτοποιηθεί. 
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζει δημόσια την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης που εφαρμόζεται εδώ και δεκατρείς μήνες, αναφέρεται απλά ότι η αλλαγή γίνεται για την εναρμόνιση του νόμου με το άρθρο 29 του Συντάγματος, αγνοώντας όλα αυτά που στο ενδιάμεσο διάστημα έχουν ήδη νομιμοποιηθεί. 

Την ίδια, βέβαια, ώρα ετοιμάζεται να παραταθεί για τουλάχιστον ακόμα ένα χρόνο, μέχρι το Φεβρουάριο του 2006, η εισπρακτική επιχείρηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Έλεος! 
Μέχρι που θα φτάσει, κύριε Υπουργέ, η κοροϊδία προς τον ελληνικό λαό; Μήπως μπορείτε να μας πείτε πόσες και ποιες, τουλάχιστον, τρανταχτές περιπτώσεις κατεδαφιστέων τελεσίδικα αυθαιρέτων νομιμοποιήθηκαν; Πώς θα απαντήσετε, για παράδειγμα, στους κτηνοτρόφους που αυτήν την περίοδο –εδώ και χρόνια μάλιστα- προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις και την ίδια ώρα βλέπουν παραβάτες εκλεκτούς να νομιμοποιούνται, ενώ οι ίδιοι σέρνονται στα δικαστήρια; 

Έρχομαι, τώρα, σε μια άλλη τροπολογία, τη με αριθμό 1987 που κατατέθηκε χθες το απόγευμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία ανακηρύσσει τον Υπουργό Ανάπτυξης απόλυτο άρχοντα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και αναφέρει χαρακτηριστικά: «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δημόσιες αρχές, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή άλλοι δημόσιοι φορείς οφείλουν εντός έξι μηνών να προσαρμόσουν τη σχετική με την αδειοδότηση των εποπτευόμενων από αυτούς οικονομικών δραστηριοτήτων νομοθεσία». Πράγμα που πάρα πολύ απλά σημαίνει ότι αν περάσει άπρακτος ο χρόνος των έξι μηνών -αυτό θέλει ουσιαστικά να φέρει- ο Υπουργός Ανάπτυξης, με προεδρικά διατάγματα που εκδίδει, μπορεί να εισάγει τις ρυθμίσεις από μόνος του. 
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι συμβαίνει με αυτήν τη ρύθμιση. Καταργείται ουσιαστικά η δημόσια διοίκηση. Καταργούνται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και όπως αντιλαμβάνεστε σε μια επίθεση που υπάρχει, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, δεν θα μείνει τελικά τίποτα όρθιο. Αντιλαμβάνεστε τι γίνεται όταν εκδίδονται προεδρικά διατάγματα για να καλύψουν καταστάσεις, στις οποίες θα έπρεπε, τουλάχιστον, να ενεργοποιείται η δημόσια διοίκηση. Βάλτε τη δημόσια διοίκηση, βάλτε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να δουλέψουν. Δεν μπορεί να γίνονται και να έρχονται τέτοιες ρυθμίσεις.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου