Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων Αιολικών Πάρκων στο δήμο Καρύστου Ν. Εύβοιας

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Όπως είναι γνωστό οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Εύβοια έχουν ξεπεράσει τα όρια κορεσμού και μάλιστα σε προκλητικό βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η ίδια ΕΕ έχει τονίσει με επιστολή της στ ο Υπουργείο Εξωτερικών ότι η κατάσταση αυτή καθιστά έωλο το ελληνικό Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ. Πάραυτα οι αδειοδοτήσεις συνεχίζονται, ενώ παράλληλα εξελίσσεται στην περιοχή μια πρωτοφανής διαδικασία επιδότησης συγκεκριμένων επενδύσεων για εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Ειδικότερα, οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΟΕ (ήδη ΑΕ) και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ & ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΟΕ ήδη (ΑΕ) που έχουν υπαχθεί με αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργού Ανταγωνιστικότητας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας στις διατάξεις του νόμου 3299/2004 για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων τους , με επιχορήγηση ύψους 30% επί της συνολικής επένδυσης, για το έργο «Αιολικοί σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 165 MW και των συνοδών σε αυτό έργων των εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΟΕ, στις θέσεις «Βίος – Καλαμάκι – Μπάθιριζα, Τσούκα – Μανδραγιάρα, Τσούκα – Σκούρα, Μηλιά, Ντούγκζα – Αντιάς, Μούριζα – Μεγάλη Πέτρα – Βρανούλι» ισχύος 24 MW, 21 MW, 30 MW, 30 MW, 12 MW και 27 MW και των εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ & ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΟΕ στις θέσεις «Μεγάλη Πέτρα – Λιοφάντιζα, και Αηδόνι», ισχύος 6 MW και 5 MW, του Δήμου Καρύστου Ν. Εύβοιας και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης Ν. Αττικής». 

Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου αυτού εκδόθηκε στις 27/08/2012 και σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011 και την Υπουργικής Απόφαση αρ. 15277/23.3.2012 του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής επέχει και θέση έγκρισης επέμβασης. Η νομιμότητα της τελευταίας ρύθμισης, βεβαίως, με την οποία η ΑΕΠΟ θεωρείται ότι επέχει και θέση έγκρισης επέμβασης ελέγχεται.

Η ίδια όμως Υπουργική Απόφαση στο άρ.4 παρ.1 και 2 ορίζει ότι για την εγκατάσταση του δικαιούχου/ενδιαφερομένου για έργα ή δραστηριότητες κατηγορίας Α σε δασική έκταση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, είναι αναγκαία η υποβολή στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία αίτησης για τον καθορισμό του ανταλλάγματος χρήσης αλλά και η προσκόμιση στο της σχετικής εγκεκριμένης φυτοτεχνικής μελέτης αποκατάστασης καθώς και η κατάθεση και άλλων δικαιολογητικών σαφώς οριζόμενων στις παραπάνω διατάξεις. 

Επειδή στην περίπτωση του παραπάνω έργου όπως προκύπτει, από το υπ’ αριθμ. 3899/238466/24.11.2014 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας (Δ/νση Δασών Ευβοίας – Δασαρχείο Αλιβερίου) προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεν έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τον καθορισμό του ανταλλάγματος χρήσης και επίσης δεν έχουν εγκριθεί οι οριστικές μελέτες των συνοδών έργων καθώς και η απαιτούμενη φυτοτεχνική μελέτη αποκατάστασης του έργου.

Επειδή οι επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να υλοποιούνται τηρώντας απολύτως και απαρεγκλίτως την νομιμότητα και τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί: 
1. Αν είναι σε γνώση τους το παραπάνω αναφερόμενο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Και αν ναι βρίσκεται καταχωρημένη στα εισερχόμενα στο οικείο βιβλίο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας;
2. Αν έχει κατατεθεί το σύνολο των εγγράφων, των δικαιολογητικών και των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται από απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία για τη λήψη όλων των αδειών για την υλοποίηση του έργου; και
3. Αν σχεδιάζετε την εκταμίευση της επιδότησης του εν λόγω έργου, χωρίς να πληρούνται οι κατά νόμο απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση του δικαιούχου στην συγκεκριμένη δασική έκταση, όπως φαίνονται στο σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας;

1 σχόλιο:

  1. Τι γίνετε όμως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της αξίας του εδάφους όπου εγκαθίστανται οι ανεμογεννήτριες? Είναι Δημόσιο, Δημοτικό, ή της ολότητας των κατοίκων?
    Ποιος το ελέγχει αυτό? ως προς το μετοχικό κεφάλαιο συμμετοχής των ΑΕ ΟΕ ΑΠΕ.
    Διότι αν είναι όπως και στη Σκύρου,( βλ. Σκάνδαλο Μ. Λαύρας στη Σκύρο), τότε μιλάμε για αφορολόγητες ΟΦΣΟΡ εταιρίες, κάτι που δεν το προσεγγίζουν με υπευθυνότητα στη Βουλή καθώς ουκ ολίγοι τις Βουλής (βλ. Καρατζαφέρης Πάγκαλος Βενιζέλος κ.α.) "έχουν" βοσκοτόπια, που ενδείκνυται? για τέτοιου είδους επένδυση.
    Είναι κι αυτό μια αιτία και ένας λόγος σιωπής και κωλυσιεργίας για το δράμα του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή