Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. (*)

(*) Συνέντευξη Β.Αποστόλου στον Χρήστο Μπόκα

Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή δεν θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015, εκφράζει στη συνέντευξή του στο περιοδικό "Βουλή& Ευρωβουλή", ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου. Αναφερόμενος στον κ.Σταύρο Δήμα χρησιμοποιεί θετικά λόγια, σπεύδει όμως να ξεκαθαρίσει ότι η καταψήφιση της υποψηφιότητας του υπαγορεύεται από την ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Χαρακτηρίζει πλαστό το δίλημμα εκλογές ή πολιτική σταθερότητα και υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα αυτό που εννοούν οι κρατούντες ως πολιτική σταθερότητα δεν είναι τίποτα άλλο από τη σταθερότητα υλοποίησης των μνημονιακών τους πολιτικών. Επισημαίνει δε ότι αποσταθεροποίηση δεν προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα αδιέξοδα της πολιτικής συγκυβέρνησης. Ο κ.Αποστόλου εκτιμά επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, στις επόμενες εκλογές και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.


πηγή Περιοδικό Βουλή&Ευρωβουλή
Πιστεύετε ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές;


Η παρούσα Βουλή δεν αντιστοιχεί στους πραγματικούς πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς. Δεν εκφράζει αυθεντικά τη λαϊκή βούληση. Αυτό θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, είτε αρέσει είτε όχι, στη συγκυβέρνηση. 

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι φανερό ότι μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τις πρόωρες εκλογές. Κι αυτό γιατί οι αντοχές των μνημονιακών πολιτικών έχουν εξαντληθεί σε όλα τα επίπεδα. Η εμπιστοσύνη των πιστωτών στη συγκυβέρνηση είναι πια υπό αμφισβήτηση, όπως το ίδιο συμβαίνει και με την εμπιστοσύνη των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας.
Άρα δεν μπορούν να κρατήσουν άλλο την κυβερνητική εξουσία. Σύμφωνα με την πολιτική αριθμητική, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στο τέλος του Ιανουαρίου. 

Η πρόταση για το Σταύρο Δήμα δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτούς τους ενδοιασμούς σας;

Γνωρίζω το Σταύρο Δήμα από την καλή στάση που είχε τηρήσει ως Επίτροπος της Ε.Ε. στα θέματα περιβάλλοντος. Όμως αυτή την ώρα δεν προέχει το πρόσωπο του υποψηφίου αλλά το πρόσωπο της κοινωνίας. Και η κοινωνία αυτό που αναζητεί είναι η αλλαγή πολιτικής, πράγμα που προϋποθέτει προσφυγή στις κάλπες. 
Προκειμένου να δημιουργηθεί πλαστή εικόνα προεδρικής πλειοψηφίας, ενθαρρύνεται η φάρσα συναίνεσης με πρωταγωνιστές ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές ή άλλους που αποχωρούν από τα κόμματά τους. 

Σε αυτήν την, ομολογουμένως, δύσκολη συγκυρία, πιστεύετε ότι αυτό που προέχει είναι η αλλαγή της κυβέρνησης ή η πολιτική σταθερότητα;

Όλοι – τουλάχιστον στα λόγια – συμφωνούμε ότι η Δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα. Το δίλλημα αυτό είναι πλαστό και τίθεται εκ του πονηρού. Σαφώς και πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση με μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από άμεσες εκλογές και ευρύτατες συνεργασίες. Τα τρία τελευταία στοιχεία αποτελούν το κορμό της πολιτικής σταθερότητας, ο στόχος, ο πυρήνας και η ευρύτατη αντιμνημονιακή πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Μέχρι σήμερα αυτό που εννοούν οι κρατούντες ως πολιτική σταθερότητα δεν είναι τίποτα άλλο από τη σταθερότητα υλοποίησης των μνημονιακών τους πολιτικών. Αυτή τη «σταθερότητα» που διέλυσε το παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.
Αποσταθεροποίηση δεν προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα αδιέξοδα της πολιτικής της συγκυβέρνησης καθώς και οι εσωτερικές τους αντιθέσεις. Άλλωστε η συγκυβέρνηση είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για το Σύνταγμα τη στιγμή που είναι η πρώτη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά που έχει καταγγελθεί από το σύνολο -ακόμη και των δικαστικών ενώσεων της χώρας- για αντισυνταγματική εκτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τα στελέχη εκείνα, με την πείρα και την γνώση, για να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας;

Πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου ο Αλέξης Τσίπρας, καλούμενος να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται δήλωσε: «Οι επερχόμενες εκλογές θα επιφέρουν ιστορική αλλαγή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και με αφοσίωση να εργαστούμε για την υλοποίηση των στόχων μας».
Είμαστε έτοιμοι ως πολιτικός οργανισμός, κοινοβουλευτική ομάδα να αναλάβουμε τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας μας. Χιλιάδες μέλη και στελέχη μας αλλά και φίλοι μας δουλεύουν ανιδιοτελώς και σε δύσκολες συνθήκες για την τεκμηρίωση και εμβάθυνση και εξειδίκευση του κυβερνητικού μας προγράμματος. 

πηγή Περιοδικό Βουλή&Ευρωβουλή
Πρόσφατα στη Λαμία ο Πρόεδρός μας ανακοίνωσε τα πέντε άμεσα μέτρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την ανόρθωση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της Στερεάς Ελλάδας. Και τη βάση αυτής της πρότασης τη δημιουργήσαμε εμείς της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που δώσαμε τη μάχη των περιφερειακών εκλογών, επικεφαλής της οποίας είχα τεθεί ο ίδιος. Η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου, της οποίας την ευθύνη του συντονισμού έχω και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα για το τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη χώρα μας. 

Ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βλέπετε κ. Αποστόλου, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; 

Η περίπτωση μη αυτοδυναμίας όσο πλησιάζουν οι εκλογές όλο και απομακρύνεται. Είναι φανερό πλέον σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και όπως έχει ο ίδιος διακηρύξει θα προχωρήσει σε ευρύτατες συνεργασίες για τη δημιουργία κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Όμως σε αυτό συνεργασία με τη ΝΔ, με αυτούς που οδήγησαν τη χώρα μας στα σημερινά χάλια δεν είναι δυνατή. Εμείς δεν συναινούμε στα νέα μέτρα που έχει αποδεχτεί η συγκυβέρνηση, ούτε σκοπεύουμε να βάλουμε υπογραφές σε σχέδια μεγαλύτερης εξαθλίωσης του λαού μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους ΑΝ.ΕΛ, ένα κόμμα που προέρχεται, ουσιαστικά, από την λεγόμενη Δεξιά; 

Το ερώτημά σας μου μπαίνει συχνά, στις επαφές μου με τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες ως υπεύθυνος των θεμάτων αγροτικής πολιτικής επισκέπτομαι. Η απάντησή μου είναι απλή: Θα κυβερνήσουμε τη χώρα, όταν έρθουμε πρώτο κόμμα, είτε έχουμε αυτοδυναμία, είτε όχι.
Η δεύτερη περίπτωση μπορεί να υπάρξει με την προϋπόθεση ότι η ΑΝΕΛ θα παραμείνει συνεπής στην αντιμνημονιακή της πολιτική και στις δεσμεύσεις και θα αποδιώξει απόψεις που ακούγονται συχνά – πυκνά τελευταία για το ότι θα σταθεί εμπόδιο στην «αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ».

Εκτιμάτε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι υπό την δαμόκλειο σπάθη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που στο εσωκομματικό έχει εκφράσεις ανοικτά διαφωνίες με μια σειρά από πρωτοβουλίες της πλειοψηφίας του κόμματος, κυρίως στο οικονομικό πεδίο;

Υπερβολικός ο χαρακτηρισμός σας. Ίσως ταιριάζει πιο πολύ στα άλλα κόμματα παρά στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε την ιστορική παράδοση αλλά και το συγκριτικό πλεονέκτημα της αναλυτικής συζήτησης και της ελεύθερης έκφρασης οποιασδήποτε άποψης πριν καταλήξουμε σε οριστικές αποφάσεις. Αλλά και οι αποφάσεις δεν είναι θέσφατο. Ξέρετε η ζωή προχωράει και προχωράει πολλές φορές απρόβλεπτα και με άλματα. 
Ο σύντροφος Λαφαζάνης είναι ανιδιοτελής αγωνιστής και οι απόψεις του και προτάσεις του ακούγονται πάντα με ενδιαφέρον, αφού στοχεύουν στην εξυπηρέτηση και προώθηση των ευρύτερων κοινωνικών αναγκών. 

Τι απαντάτε σε όλους εκείνους που τονίζουν ότι αν το κόμμα σας αναλάβει την πολιτική εξουσία, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία;

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Η χρεοκοπία της χώρας έχει συντελεστεί εδώ και χρόνια, τεχνικά έχει «φτιασιδωθεί» με την προσφυγή στην τρόικα και την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών. Το ζητούμενο για εμάς είναι να βγάλουμε τη χώρα από την χρεοκοπία στην οποία την οδήγησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την ολοκλήρωσαν όλες οι συγκυβερνήσεις τους. 

Εκτιμάτε ότι οι θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και εν γένει για την ελληνική οικονομία θα μπορέσουν να γίνουν δεκτές από τους δανειστές;

Στην ευρωπαϊκή πολιτική απαιτείται ένας νέος συμβιβασμός που θα έχει βασικό στόχο την έξοδο από την κρίση. Συμβιβασμός σωτηρίας του Ευρωπαϊκού εποικοδομήματος μακριά από νέο-φιλελεύθερες πολιτικές που το οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει στόχο τη δημιουργία ενός εναλλακτικού πολιτικού κινήματος που θα την αλλάξει "από τα κάτω". Η σημερινή Ευρώπη των νέο-φιλελεύθερων πολιτικών πρέπει να αλλάξει και αυτό το καταλαβαίνουν και ευρύτερες δυνάμεις πέρα από την παραδοσιακή αριστερά. Οι δανειστές επίσης δεν είναι όλοι ίδιοι, υπάρχουν οι «επιθετικοί» κερδοσκόποι, υπάρχει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ. 
Πολιτικός δεν είναι αυτός που τους βάζει όλους σε ένα τσουβάλι, αλλά αυτός που εκτιμά, αξιολογεί, αναζητά συμβιβασμούς, πρόσκαιρους αλλά και πιο σταθερούς συμμάχους και προχωρά βήμα-βήμα προς το στόχο του. Το χρέος υπάρχει. Υπάρχουν όμως και επιλογές πολιτικής. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει και στη κατάλληλη στιγμή θα εφαρμόσει τις εξαγγελίες του έτσι ώστε να βγάλει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, με τάσεις που κρίνονται ότι έχουν αρκετές φορές και ακραίες θέσεις. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην φυσιογνωμία του κόμματος, ειδικά σε περίπτωση που θα αναλάβετε την πολιτική διακυβέρνηση του τόπου; 

Η φυσιογνωμία του κάθε κόμματος καθορίζεται από τις κοινωνικές δυνάμεις που το υποστηρίζουν, το πρόγραμμά του και πρωτίστως από την πολιτική που εφαρμόζει. Πάρτε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κοιτάξτε τα προγράμματα τους και την εφαρμογή τους που απέχει παρασάγγες από το ότι έγραφαν αλλά και οδήγησε τη χώρα στη καταστροφή. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί – και αν το θέλετε θα ολοκληρώσει την πολιτική του φυσιογνωμία ως αριστερό κόμμα που εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών - από τη πολιτική που θα εφαρμόσει. Για αυτό το τελευταίο, χιλιάδες μέλη και στελέχη του αλλά και φίλοι του θα δώσουν το καλλίτερο εαυτό τους.

Είστε υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για το τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ποιο είναι το μέλλον και οι προοπτικές του χώρου στη μεταμνημονιακή εποχή;

Ο αγροτικός χώρος είναι ένας από τους πλέον δυναμικός μοχλός ανάπτυξης, που μπορεί να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας προς όφελος του μικρομεσαίου παραγωγού και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Αποτελεί ένα πολυδιάστατο παραγωγικό σύνολο, που συνδυάζει τη διασφάλιση της επιβίωσης ενός λαού, την απορρόφηση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, την ανάπτυξη συνεργειών με άλλους κλάδους και τομείς της πραγματικής οικονομίας για την εξασφάλιση πρώτων υλών, εισροών, μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταποίησης – διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων και την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Προσεγγίζουμε το χώρο με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές κατά κλάδο και περιφέρεια μέσα από ένα σχέδιο, που στις σημερινές συνθήκες οφείλει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου