Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού, Β.Αποστόλου, σε επίκαιρη ερώτηση (αριθμ. 269) τoυ Βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, με θέμα «Προβλήματα μηλοπαραγωγών στο Δήμο Αγιάς Ν. Λάρισας».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Πειραιώς Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ , ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: 
«Αγαπητή συνάδελφε, η μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιείται, όπως το ξέρετε, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής σε καθορισμένες κάθε μήνα ημερομηνίες. Η καταβολή του δευτέρου δεκαπενθημέρου Μαΐου και των εργοδοτικών εισφορών έλαβε χώρα στις 15.5.2015. Η διήμερη καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις υφιστάμενες διαδικασίες εκταμίευσης και πληρωμής των χρημάτων. Το ήξεραν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι, διότι ήδη τέσσερις -πέντε μέρες πιο μπροστά είχαν κατατεθεί τα συγκεκριμένα χρήματα.
Όσον αφορά τα έξοδα και τις αποζημιώσεις των εκτός έδρας μετακινήσεων, καλύπτονται αρχικά με προκαταβολή, η οποία φτάνει στο 80% του προβλεπόμενου συνολικού κόστους της εκάστοτε μετακίνησης και ακολουθεί η εκκαθάριση. Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των εκτός έδρας αποζημιώσεων δεν επηρεάζει καθόλου τους ελέγχους αιτήσεων του 2015, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν αργότερα εντός του έτους, καθώς δεν έχει παρέλθει ακόμη η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. 
Όπως γνωρίζετε, έχει δοθεί βάσει κοινοτικού κανονισμού παράταση για την υποβολή των αιτήσεων λόγω του πρώτου έτους εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι οι έλεγχοι επιλεξιμότητας του φυτικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης, η οποία συνεπάγεται μηδενικό κόστος μετακινήσεων.
Θέλω πραγματικά να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η μεταφορά των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν σχετίζεται ούτε κατά ένα ευρώ με την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού, οι οποίες καλύπτονται από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του κοινοτικού προϋπολογισμού. Επιτέλους, πότε θα γίνει κατανοητό αυτό το συγκεκριμένο πράγμα; 
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, για την απρόσκοπτη λειτουργία του, δίνοντας προτεραιότητα παράλληλα στην καταβολή των μισθών του προσωπικού του και στην εκπλήρωση του σκοπού του, που είναι η ορθή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους της ΚΑΠ.
Υιοθετήσατε, αγαπητοί συνάδελφοι, μια ανοιχτή επιστολή του συλλόγου των εργαζομένων. Εμείς κατανοούμε την ευαισθησία τους για την υπεράσπιση του δικαιώματος των συναδέλφων τους να πληρώνονται με ακρίβεια δευτερολέπτου. Δεν κατανοούμε, όμως, τι σχέση έχει αυτή η καθυστέρηση των δύο ημερών, για την οποία, όπως σας είπαμε, είχαν ενημερωθεί με την απαράδεκτη αναφορά την οποία φέρνετε και υιοθετείτε στην ανακοίνωσή τους: «Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λόγω της αδυναμίας του Οργανισμού να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με όσα ορίζει το κοινοτικό και το εθνικό πλαίσιο, να τεθεί υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η διαπίστευσή του και επομένως να μην είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους με δυσμενή αποτελέσματα για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία». Από πού απορρέει αυτή η εντύπωση;». 
Δευτερολογία 
«Πάντως και εσάς η αγωνία σας κατά τα 2/3 της ομιλίας σας είναι πότε θα πάρουμε τις ενισχύσεις, πότε θα πάρουμε τα συγκεκριμένα χρήματα. 
Επ’ αυτού κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια. Πραγματικά σας λέω ότι οι πληρωμές γίνονται κανονικά. Αν υπάρχουν μερικές καθυστερήσεις είναι προβλήματα τα οποία, δυστυχώς, έχουμε κληρονομήσει και κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να τα αντιμετωπίσουμε.
Επειδή αναφερθήκατε πάλι όσον αφορά την αξιοποίηση των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, σας ξεκαθαρίζω ένα πράγμα: Πρώτον, ήταν «παρκαρισμένα» επί χρόνια με 0% και με 0,3% το τελευταίο εξάμηνο και τα πήγαμε 2,3% και 2,4% ρέπος στην Τράπεζα της Ελλάδος, που σημαίνει αξιοποίηση των διαθεσίμων σε όφελος του αγροτικού χώρου στον οποίο ανήκουν.
Δεύτερον, τα συγκεκριμένα χρήματα είχαν παρθεί από την προκαταβολή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά αλλού. Και αυτά τα χρήματα θα τα χρειαστούμε μόνο όταν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και κλείσει είτε θα μείνουν στη χώρα μας, εφόσον κλείσει συνολικά, είτε θα επιστραφούν όταν δεν γίνει η σχετική απορρόφηση-για να τα ξεκαθαρίζουμε.
Από εκεί και πέρα σας είπα: Όσον αφορά τα οδοιπορικά, το 80% το παίρνουν ως προκαταβολή και όταν γίνεται στο τέλος η εκκαθάριση παίρνουν το υπόλοιπο. 
Δεν υπάρχει καμία άλλη καθυστέρηση. Όσον αφορά τουλάχιστον τους εργαζόμενους. Και πάλι το επαναλαμβάνουμε: Πληρώνονται με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του κοινοτικού προϋπολογισμού. 
Από εκεί και πέρα, αν εμείς δεν κάνουμε καλά σχετικά με τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων, σχετικά με την επιλογή της τηλεπισκόπησης, επιτρέψτε μου, κυρία Μανωλάκου, να σας πω ότι είναι τόσο εξειδικευμένο το συγκεκριμένο αντικείμενο, που οι τεχνικές του λεπτομέρειες είναι μόνο για τους ειδικούς. 
Εμείς έχουμε μία πολιτική προσέγγιση που λέει: Θέλουμε διαχειριστικά σχέδια, θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες για επιλεξιμότητα για να μπορούμε και να παίρνουμε τις ενισχύσεις αλλά και να οργανώνουμε το χώρο της κτηνοτροφίας σε μελλοντική βάση. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου