Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας στο Ινστιτούτο 
Γεωπονικών Επιστημών
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης,επισκέφθηκαν σήμερα το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και είχαν ενημέρωση και συνεργασία με τον πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα.
Είχαν επίσης την ευκαιρία να παραδώσουν τα Πιστοποιητικά Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων στους 10 πρώτους αγρότες που εκπαιδεύτηκαν από το ΙΓΕ.
Ακολουθούν η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού και η ομιλία του υφυπουργού.
Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στο ΙΓΕ:
Έχουμε πολλές προσδοκίες από το Ινστιτούτο που δίνει εξειδικευμένες παροχές και γνώσεις πάνω στο ιδιαίτερο αντικείμενο του αγροτικού χώρου και παράλληλα έχει μια ευρύτερη προσφορά σ’ αυτό που είναι το ζητούμενο για την Αττική, μια οικολογική εισφορά στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της Αττικής.
Θέλουμε λοιπόν ν’ αναδείξουμε το ΙΓΕ και θα έλεγα να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες του κληροδότη που πιστεύω ότι αν ζούσε σήμερα πέραν αυτών που ως κληροδότημα μας άφησε, κυρίως από πλευράς δυνατοτήτων, θα συμφωνούσε και αυτή και στην ανάδειξη την περιβαλλοντική του συγκεκριμένου χώρου. Είπε ο Πρόεδρος ότι οι πόροι είναι λιγοστοί. Πρόεδρέ μου, στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, όπου ανατρέπονται οικονομικά, παραγωγικά, κοινωνικά δεδομένα, οπωσδήποτε δεν θα έμενε αλώβητος ο αγροτικός χώρος που βεβαίως ένα κομμάτι του είναι και το ΙΓΕ.
Παρόλα αυτά, σ’ αυτές τις συνθήκες εμείς προσπαθούμε μέσα από προσεγγίσεις ρεαλιστικές ν’ αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά προβλήματα που κληρονομήσαμε προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις, παράλληλα βεβαίως έχοντας στο νου μας να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις για την υπηρέτηση του βασικού μας οράματος, του βασικού μας εθνικού σχεδίου για τον αγροτικό χώρο, ένα εθνικό σχέδιο που με δυό κουβέντες θα σας πω ότι στοχεύει κυρίως στο ν’ αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα για να παράξουμε προϊόντα ποιοτικά και βεβαίως μέσα από μια προστιθέμενη αξία που ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες είναι απαραίτητη σ’ αυτά τα προϊόντα. Προστιθέμενη αξία μέσα από την ποιότητα , μέσα από τα βιολογικά προϊόντα, ονομασίας προέλευσης, γεωγραφιών ενδείξεων κ.λπ., για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε την γεωργία να καλύψει όχι μόνο τις διατροφικές ανάγκες που έχουμε ως χώρα αλλά ταυτόχρονα να γίνει και ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά και βεβαίως και στην εσωτερική αγορά.
Σε αυτήν την προσπάθεια οπωσδήποτε ο τομέας έρευνα, καινοτομία, εκπαίδευση είναι πάρα πολύ σημαντικός και γι’ αυτό όχι μόνο στο πλαίσιο του ΙΓΕ αλλά και στο πλαίσιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα δώσουμε μια ιδιαίτερη βάση στους παραπάνω τομείς για να υπηρετήσουμε τη βασική μας στόχευση.
Αυτό είναι το ένα κομμάτι, το άλλο κομμάτι που θέλω να το επαναλάβω είναι ότι αυτός ο χώρος, πέραν της περιβαλλοντικής του προσφοράς πρέπει να έχει και μια κοινωνική λειτουργία, την οποία μπορούμε να τη διασφαλίσουμε μέσα σε συνεννόηση και συνλειτουργία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου