Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Ομιλία Αν.Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου για το Δημοψήφισμα-Λιβαδειά 2/7/2015

"Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας δηλώσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι αλλάζουμε σελίδα.
Εδώ και πέντε μήνες η χώρα μας σταμάτησε να είναι μνημονιακή αποικία και πρωταγωνιστής σ’ αυτήν τη προσπάθεια ήταν o ίδιος ο ελληνικός λαός. ήσασταν εσείς.
Μαζί δίνουμε αυτή τη μάχη, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να απαλλάξουμε τη χώρα μας από τα δεσμά των μνημονίων. Κι η μάχη αυτή είναι δύσκολη.

Παραλάβαμε μια χώρα όχι στο χείλος του γκρεμού αλλά πεσμένη βαθιά μέσα στο γκρεμό.
Βιώσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο,που από το καλοκαίρι του 2014, όταν και διεκόπη η ροή χρηματοδότησης από τους δανειστές, δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.



Αν είχαμε προσχεδιάσει την έξοδο από το ευρώ, όπως μας κατηγορούν δεν θα ξοδεύαμε 7 δις ευρώ για την αποπληρωμή χρεών... θα τα κρατούσαμε για την υπηρέτηση της εξόδου και δεν θα βιώναμε τα σημερινά προβλήματα ρευστότητας, που μας δημιούργησαν οι δανειστές μας, υποχρεώνοντάς μας να προβούμε σε έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών αποθεμάτων.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι στις 28 Ιανουαρίου, δηλαδή μια μέρα μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησής μας, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προέβλεπε για τις 24 Φεβρουαρίου έλλειμμα 552 εκατ. Ευρώ … Διαψεύστηκαν.

Παρόλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση όχι μόνο ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες αλλά και συνεχίζαμε τη διαπραγματευτική μας στρατηγική,την εντολή που μας δώσατε για διαπραγμάτευση με τους Εταίρους μας,για να τερματιστεί η λιτότητα,για να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Την εντολή για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται, τόσο τη Δημοκρατία, όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση. 

Το ξέρετε καλά ότι σε όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων, παρότι μας ζητήθηκε επίμονα να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες,
ούτε μία στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε, να προδώσουμε τη δική σας εμπιστοσύνη.
Πως μας απάντησαν οι εταίροι μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης;
Με μια πρόταση-τελεσίγραφο προς την Ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό.
Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.
Μας ζητήθηκε να αποδεχτούμε μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό, μια πρόταση που υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.

Η πρότασή τους περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, σε περικοπές συντάξεων και νέες μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα, σε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση, στον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στην νησιωτική Ελλάδα.

Οι προτάσεις αυτές παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια και αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των Εταίρων και των Θεσμών δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

Και στη στόχευση αυτή έβαλαν και τους αγρότες μας.
Εμείς αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονταν μετά από 5 χρόνια μνημονιακών πολιτικών.

Προχωρήσαμε σε μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης, όπως η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 € για τις αγροτικές επιδοτήσεις, η πλήρης εξαίρεση των αποζημιώσεων από την φορολόγηση καθώς και η μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες.
Οι δανειστές όμως ζητούσαν αίμα.
Μας ζητούν να αποδεχθούμε προτάσεις που αποτελούν ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο.Δεν θα τις αποδεχτούμε.

Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη, απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας.
Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας και η ευθύνη αυτή μάς υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με ένα βροντερό όχι.
Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από την μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης

Στον αυταρχισμό και τη λιτότητα απαντήσαμε με Δημοκρατία.
Θα απαντήσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε τη Δημοκρατία, θα στείλει μια ηχηρή απάντηση Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια κοινότητα που μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον.
Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των Λαών μας, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι.
Η προχθεσινή απόφαση του Γιουρογκρούπ, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών.

Αποτέλεσε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή, στο ύψιστο δικαίωμα έκφρασης γνώμης.
Η απόφαση αυτή οδήγησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών,
πράγμα που μας ανάγκασε να ενεργοποιήσουμε μέτρα τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Που είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης;

Είναι δυνατόν να απαντούν στο δικαίωμα ενός λαού να αποφαίνεται για τη πορεία του να απαντούν με το στραγγάλισμα της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος;
Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν είχε κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη, αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας.
Εμείς δεν αμφισβητούμε τη πορεία μας στην Ευρώπη.
Διαπραγματευτήκαμε και θα διαπραγματευτούμε και την επομένη του δημοψηφίσματος για να πετύχουμε μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη εντός της ευρωζώνης συμφωνία.
Το όχι θα μας δώσει νέα ορμή για να διαπραγματευτούμε από καλύτερες θέσεις και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.

Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Και να θυμάστε: τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο ίδιος ο φόβος, όπως είπε και ο πρωθυπουργός μας, που έδωσε και δίνει μεγάλη μάχη για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.

Δε θα αφήσουμε το φόβο να μας κερδίσει. Θα τα καταφέρουμε.
Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη». 
Γιατί Ευρώπη χωρίς Δημοκρατία, θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.
Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία όχι μόνο να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν, αλλά και να δώσουμε τη μάχη σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι.

Εδώ στην Ελλάδα θα κριθεί το αποτέλεσμα.
Όχι στο Βερολίνο, ούτε στις Βρυξέλες.
Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την Ιστορία των Ελλήνων, για την Κυριαρχία και την Αξιοπρέπεια του Λαού μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου