Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στην Εφημερίδα "Το Χωνί" (*)

«Ανοιχτό το 26%. Φορο-κλίμακες υπέρ μικρών, νέων και κατ' επάγγελμα αγροτών»












(*) Δημοσιεύτηκε την Κυριακή 4/10/2015

-Ποια αποτίμηση κάνετε για το αποτέλεσμα της Κυριακής; Γιατί και πως κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο πολίτης είχε και έχει παράπονα από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν μπόρεσε, λόγω της πίεσης των δανειστών, να είναι συνεπής σε όσα είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αλλά από την άλλη αναγνωρίζει ότι κάναμε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και φέραμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως μια λύση για να μην καταστραφεί συνολικά η ελληνική οικονομία και η χώρα. Εγώ γύρισα κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο, έχοντας το βάρος της ενημέρωσης των αγροτών. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι συνάντησα και γκρίνιες και διαμαρτυρίες και απογοήτευση, ακόμα και από δικούς μας ανθρώπους. Όταν όμως βάζαμε τα ζητήματα στη σωστή τους διάσταση, όταν εξηγούσαμε δηλαδή τι θα σήμαινε η περιπέτεια της εξόδου από την ευρωζώνη, το κλίμα άλλαζε άρδην. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκρατήσαμε τις δυνάμεις μας στον αγροτικό τομέα, παρά την τεράστια προπαγάνδα και την κινδυνολογία των αντιπάλων μας.

Θέλω να σας πώ και μια επιπλέον διάσταση που κατά τη γνώμη μου εξηγεί γιατί κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυτή την διαφορά. Υπάρχει και πάλι μια ταξικότητα στον τρόπο που ψηφίζει ο Έλληνας, όπως άλλωστε δείχνουν και οι αναλύσεις σχετικά με την γεωγραφική και κοινωνική προέλευση της ψήφου των τελευταίων εκλογών. Οι άνθρωποι που ανήκουν στις αδικημένες ή στις λιγότερο ευνοημένες κοινωνικές κατηγορίες, αισθάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αδυναμίες του ή τα αντικειμενικά εμπόδια, τους περιλαμβάνει στο πολιτικό του πλαίσιο. Είναι το κόμμα που τους εκπροσωπεί και φέρνει τη φωνή τους στο πολιτικό προσκήνιο. Ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει για αυτούς το κάνει, μέσα σε συνθήκες δύσκολες. Αυτό δεν το αισθάνεται ο πολίτης για τη δεξιά. Ξέρει ότι ιστορικά, αλλά και τώρα, εκπροσωπεί κυρίως τους έχοντες. Για να μην πούμε ότι εκπροσωπεί συμφέροντα…

- Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, η πλειοψηφία των αγροτών (34%) ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο το «plan B» για την ελάφρυνση των μέτρων, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και αφορούν τον αγροτικό κόσμο; Μπορείτε να μας κάνετε μια μικρή ανάλυση σε όσα έχουμε ακούσει για μειωμένους συντελεστές εισοδήματος και ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, κ.λπ;

Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει, πρώτον, την φορολόγηση του εισοδήματος των κατ’ επάγγελμα αγροτών με συντελεστές 20% και 26% για το 2016 και 2017, δεύτερον, την σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 55% - 100%. Ωστόσο, οι φορολογικές αυτές επιβαρύνσεις δεν έχουν νομοθετηθεί. Όλα είναι ανοιχτά και όλα είναι μαχητά. Ενόψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών. Σας λέω ορισμένα σημεία της πρότασης αυτής:

Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, αλλά και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.

Επιπλέον θα διαχωριστεί το αγροτικό εισόδημα και η φορολόγησή του. Με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών θα επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς επίσης οι νέοι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, όσοι καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ. Θα προσπαθήσουμε ακόμα να αναγνωρίζεται ως έξοδο, ως τεκμαρτή δαπάνη, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.

Δεν ισχυρίζομαι ότι το θέμα έληξε. Θα έχουμε και πάλι σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πιστεύω ότι θα έχουμε ευτυχή κατάληξη.

- Πρόσφατα δηλώσατε πως ο τομέας, τον οποίο εποπτεύετε, «μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας». Ποια εργαλεία - πηγές χρηματοδότησης θα έχουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες για να προχωρήσουν παρακάτω και να στηρίξουν την προσπάθειά τους; Πόσα χρήματα μπορούν να εισρεύσουν και από ποιά προγράμματα;

Πρώτα απ’ όλα υπάρχει η πάγια είσπραξη των κοινοτικών επιδοτήσεων που είναι περίπου 2,5 δις. ευρώ το χρόνο, όπου κάνουμε μια μεγάλη δουλειά για να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα παίρνουν τα λεφτά τους στην ώρα τους χωρίς να κινδυνεύει η χώρα με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην το θεωρείται αυτονόητο αυτό. Ούτε την έγκαιρη καταβολή ούτε το να γλιτώσουμε τα πρόστιμα, τα οποία να σας πληροφορήσω τα έφτασαν οι επιτυχημένες προηγούμενες κυβερνήσεις περίπου στα 2 δις. ευρώ και μας ζητάει τώρα η κοινότητα να τα επιστρέψουμε.

Πηγές χρηματοδότησης θα έχουν επίσης οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4,7 δισ. ευρώ, το οποίο το ανασχεδιάσαμε και θα υλοποιηθούν πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει ήδη από το 2016. Μην ξεχνάμε ακόμα το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας που προβλέπει δημόσια δαπάνη 524 εκατ. ευρώ.

- Αρκετοί θεωρούν πως η Ευρώπη, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν θέλει να έχει η Ελλάδα (όπως και άλλες χώρες) αναπτυγμένο αγροτικό τομέα. Τι θα λέγατε σε έναν νέο που σκέπτεται να ασχοληθεί με τη γη;

Όχι, δεν είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν θέλει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ χωρών στην Ε.Ε., γιατί δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια χαρακτηριστικά στη γεωργία και κτηνοτροφία και ο καθένας τραβάει το πάπλωμα προς τη δική του πλευρά. Αλλά εκεί δίνουμε τις μάχες μας, προσπαθώντας πάντα να κάνουμε τις κατάλληλες συμμαχίες για την προώθηση των δικών μας συμφερόντων. Η ίδια η Ευρώπη μάλιστα επιφυλάσσει προνομιακή αντιμετώπιση στους νέους αγρότες. Θα έλεγα λοιπόν στους νέους που θέλουν να μπούν στην αγροτική παραγωγή να το τολμήσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνονται. Θέλουμε να ασχοληθούν με τη γεωργία όχι μόνον τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν και να κάνουν κάτι άλλο, αλλά η ενασχόληση με τη γεωργία να είναι μια επιλογή των άξιων και μορφωμένων νέων. Οι ευκαιρίες είναι μεγαλύτερες από άλλους τομείς της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και βέβαια να έχουν πάντα οι αγρότες το μυαλό τους στην αγορά και όχι μόνον στις επιδοτήσεις. Να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να προσαρμόζονται και να μην φοβούνται τα συλλογικά σχήματα, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, γιατί έτσι θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί. Εμείς από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε. Ήδη ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και είναι έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, που θα δίνει κίνητρα για τη συλλογική δράση και τη συνένωση δυνάμεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου