Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, μετά τη συνάντηση με τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα,  10 Φεβρουαρίου 2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έγινε μια συζήτηση ζωηρή αλλά και ουσιαστική στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές. Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα επαναλάβω και εδώ αυτό που είπα και στη συνάντηση με τους αγρότες ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης. 

Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ουσιαστικά  όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά. Κα αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμείς επιμένουμε ότι είναι μια ρύθμιση που τη χρειαζόταν ο αγρότης γιατί βγήκε από τη γωνία όπου βρισκόταν και ήρθε  στο προσκήνιο. 
Στα ζητήματα των πληρωμών είπαμε στους αγρότες ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δις σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ. 
Συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής. Από την πλευρά των αγροτών τα ζητήματα αυτά μπήκαν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσέγγισης λέγοντας μας «καταργήστε το τάδε, καταργήστε το άλλο».
Με τα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν. 
Από τη δική μας πλευρά καταθέσαμε 10 σημεία (έναν δεκάλογο)  παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το κόστος παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, το κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, και βέβαια ένα σωρό άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κλπ. Τα λέω αυτά γιατί είναι κωδικοποιημένα μέτρα και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής. 
Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το ξέρετε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2016. Παρ΄όλα αυτά καταφέραμε οι πληρωμές από 12 και 13 μήνες να ολοκληρώνονται σε ένα διάστημα 6 και 7 μηνών. Και η φετινή χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα προσπαθούμε αυτήν την ώρα να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις, σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία και γενικότερα η κτηνοτροφία. 
(Ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με  μέτρα δημοσιονομικού κόστους – εργόσημο )
Υπουργός: Δημοσιονομικού κόστους μέτρα δεν συζητήσαμε. Σας ανέφερα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που αφορούν το κόστος παραγωγής. Όπως για παράδειγμα το εργόσημο που αποτελεί μέτρο θεσμικού χαρακτήρα  που επηρεάζει όμως άμεσα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη.
(Ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό)
Υπουργός: Υπάρχει πράγματι μια επιβάρυνση που αφορά το ασφάλιστρο του 2016. Είπαμε και με τον υφυπουργό Εργασίας ότι το κομμάτι αυτό που αφορά το ασφάλιστρο του 2016 να εξεταστεί πως θα μεταφερθεί για να πληρωθεί σε βάθος χρόνου το 2017. Για το 2017 τουλάχιστον με τις επιστροφές φόρου που θα έχει ο αγρότης θα μπορεί και να υπερκαλύψει και το συγκεκριμένο ποσό για το 2016. 
Επισυνάπτεται ο δεκάλογος παρεμβάσεων για το κόστος παραγωγής που παρουσίασε ο Υπουργός κατά τη συνάντηση με τους αγρότες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου