Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Β. Αποστόλου: Εδώ στα Καλάβρυτα παίρνει σάρκα και οστά ο σημαντικός ρόλος του συνεργατισμού στην αγροτική οικονομία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                            
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2017



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αχαΐα. Ο Υπουργός ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους της συνεταιριστικής οργάνωσης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις στις οποίες παράγεται η φημισμένη φέτα Καλαβρύτων, καθώς και άλλα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα της περιοχής.


Σε σύσκεψη που ακολούθησε με τους εκπροσώπους του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού και κτηνοτρόφους της περιοχής ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες που καταβάλει η Κυβέρνηση για την προστασία της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές και επισήμανε τη σημασία που έχει για τις μελλοντικές εξελίξεις η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας για την προστασία της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας.

Ο Υπουργός σημείωσε πως μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες και πρόσθεσε πως στόχος του ΥΠΑΑΤ και της Κυβέρνησης είναι η ανάδειξη των συγκριτικών αγροτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, με στόχο τη διατροφική επάρκεια, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές και την παραγωγική, κοινωνική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου.

Σε δήλωσή του ο κ. Αποστόλου ανέφερε:

“Επεδίωξα να έρθω στα Καλάβρυτα και να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις του τοπικού Συνεταιρισμού για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί πρόκειται για ένα από τα συνεταιριστικά διαμάντια της χώρας. Ένας απολύτως υγιής συνεταιρισμός, καινοτόμος και πρωτοπόρος, με καθαρά λογιστικά δεδομένα, χωρίς χρέη, με θεαματική κερδοφορία και κυρίως με πραγματική ανταποδοτικότητα στους συνεταιρισμένους κτηνοτρόφους. Την ώρα που οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις γαλακτοβιομηχανίες, με διάφορα προσχήματα, ο συνεταιρισμός των Καλαβρύτων κρατάει τις τιμές και δείχνει το δρόμο.

Πρόκειται για το πλέον απτό παράδειγμα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο συνεργατισμός στην προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής αλλά και στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψής μου σχετίζεται με τη στρατηγική επιλογή που έχουμε κάνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας. Ενός κλάδου που με πολιορκητικό κριό στις διεθνείς αγορές τη φέτα, διατηρεί πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα καλύτερες προοπτικές. Ο αγώνας που κάνουμε για την προστασία του ονόματος της ελληνικής φέτας, αποδίδει ήδη καρπούς πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου